Published On: Pon, lis 8th, 2018

SDA i dalje najveća stranka u BiH, Džaferović najavio da će biti Izetbegovićeva marioneta

Činjenica da je SDA tako efikasno brojala glasove te javnosti nudila de facto najrelevantnije podatke o rezultatima izbora još jednom podsjeća da je vodeća bošnjačka stranka kada je riječ o vlastitim interesima izvrsno podmazan stroj. SDA zna i umije izvesti svoje glasačko tijelo na izbore, a to je pokazala i ovaj put, osvojivši najviše glasova u BiH.

I njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, blijedi aparatčik Šefik Džaferović, uspio je nadvladati glavnog konkurenta, SDP-ovca Denisa Bećirovića. Džaferović je prema trenutnim rezultatima dobio između 37 i 38 posto glasova, dok je Bećirović dobio 33 posto. To podsjeća na još jedan apsurd kada je riječ o izborima u BiH – za članove Predsjedništva nema drugog kruga glasanja, pa je moguće postati član ove institucije i s nešto više od trećine glasova onih koji su izašli i glasali za bošnjačkog člana.

 

Džaferović je u kratkom govoru sinoć izjavio da će “biti zadovoljan ako bude kao on”, misleći pritom na svog stranačkog šefa i prethodnika u Predsjedništvu BiH Bakira Izetbegovića, što ilustrira da je u pitanju političar koji sebe vidi kao marionetu i vojnika stranke. Čini se da će Izetbegović preko Džaferovića htjeti nastaviti svoju politiku u Predsjedništvu BiH, tj. da će Džaferović biti slab član Predsjedništva koji će jako ovisiti o odnosima u SDA i poziciji Bakira Izetbegovića.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare