Published On: Uto, kol 29th, 2017

SDA: “Herceg Bosna je produkt udruženog zločinačkog pothvata”

Obilježavanje godišnjice glorificiranjem Hrvatske republike Herceg Bosne je sraman anticivilizacijski čin. Tim postupkom se veličaju masovni zločini i etničko čišćenje Bošnjaka i Srba s područja te zamišljene paradržavne tvorevine. Istovremeno, to predstavlja izrugivanje žrtvama, priopćila je danas Stranka demokratske akcije.

Kako se navodi u priopćenju, Herceg Bosna je produkt udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio podjela BiH, a u okviru koje nije bilo mjesta za nehrvate.

– Osim Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i Srbima, ta tvorevina nanijela je nepopravljivu štetu i hrvatskom narodu koji je iz ratnog perioda izašao osramoćen i populacijski desetkovan. Kao udruženi zločinački pothvat označena je u svim historijskim dokumentima i konačno u prvostupanjskoj presudi Haškog tribunala izrečenoj njenom vodstvu, koje je osuđeno na 111 godina zatvora – navodi se u priopćenju.

U SDA kažu kako “otužno zvuče poruke sa jučerašnjeg obilježavanja da iza te tvorevine nisu ostale masovne grobnice i masovni zločini”. Istina je, vele, nažalost, sasvim drugačija.

-O tome svjedoče Ahmići, Heliodrom, Dretelj, Vranica i obespravljeni i prognani Bošnjaci iz Stoca, Čapljine, dijela Mostara, Prozora, Ljubuškog, dijela Srednje Bosne, Žepča i dijela Posavine i druga stratišta, kao i rušenje simbola Mostara, Starog mosta.  Pitamo Dragana Čovića i ostale organizatore jučerašnjeg obilježavanja jesu li to europske vrijednosti za koje se zalažu?! – priopćila je SDA.

Inače, s prostora koji je kontrolirala SDA i tzv. ARBiH protjerano je preko pola milijuna nemuslimana, dok je s prostora HRHB izbjeglo oko 100.000 ljudi. Također, notorna je laž da su Hrvati “desetkovani zbog HRHB”, nego su desetkovani usljed progona od strane Bošnjakla i Srba. Progon Hrvata u FBiH traje i danas.