SDA će morati otići iz županijskih vlasti

Više od 20 mjeseci trebalo je strankama iz Hercegbosanske županije da definiraju konačan termin sjednice Skupštine na kojoj bi se ako ne bude opet političkih trzavica trebala sastaviti nova županijska Vlada. Sjednica županijske Skupštine sazvana je za 6. srpnja gdje će koalicija od pet stranaka, HDZ BiH, HDZ 1990., SDA, SNSD, Narodna stranka Radom za boljitak, izabrati novog predsjednika Vlade i ministre.

SDA će ipak bit izbačen

Rekonstrukcija vlasti na državnoj i entitetskoj razini neće rezultirati izbacivanjem SDA iz kolacijske županijske vlasti u Hercegbosanskoj županiji jer mandatar za sastav nove vlade Nediljko Rimac, kandidat HDZ-a 1990., tvrdi da je “SDA u HBŽ-u pobjednik kod bošnjačkoga naroda, te da nema nikakvih prepreka da oni budu dio parlamentarne većine”. Slično razmišlja i zastupnik SNSD-a u Skupštini ove županije Dragan Puzigaća napominjući “kako se drže principa da pobjedničke stranke u svakom narodu trebaju sudjelovati u vlasti”. Za razliku od HBŽ-a koja je zbog prijepora dva HDZ-a postala “županija slučaj” u FBiH, izbacivanje stranke SDA iz županijskih vlasti dogodit će se, kako stižu najave, u SBŽ-u i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Rekonstrukcija vlasti u ovim županijama, kako je ranije najavio Nikola Lovrinović, dopredsjednik HDZ-a BiH, dogodit će se nakon rekonstrukcije federalne Vlade. “Srednja Bosna i HNŽ su za nas jedan paket, zajedno s Vijećem ministara BiH i Vladom Federacije. Mi, dakle, govorimo o jednom cjelovitom paketu. Moram ovdje istaknuti kako mi u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Unsko-sanskoj županiji nismo ni imali svojih zastupnika. Stav je HDZ-a BiH, dakle, da se rekonstrukcije ovih vlada u HNŽ-u i SBŽ-u rješavaju u jednom paketu, po određenim dogovorenim principima”, rekao je Lovrinović.

Odluke vrha stranke

Rekonstrukcija županijske vlasti prema tvrdnjama predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića može se napraviti i u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji, gdje bi uz SDP i SBB tamo trebala biti zastupljena i dva HDZ-a. “S druge strane, SDP i SBB, po njemu, trebaju biti u vlasti u Posavskoj i Hercegbosanskoj županiji, ali će, očekivano, tamo veći utjecaj imati dva HDZ-a”, kazao je Čović, prije nekoliko dana za tursku agenciju Anadoliju. Unatoč željama županijskih dužnosnika da koalicije sa strankom SDA ostanu čim se završi preslagivanje vlasti na višim razinama slijedi rekonstrukcija i na županijskoj razini.

Večernji