Published On: Sub, kol 19th, 2017

SDA: BiH će postati članica NATO-a bez obzira šta o tome misli Dodik

Stranka demokratske akcije (SDA) s gnušanjem odbacuje stalne napade Milorada Dodika na Aliju Izetbegovića – priopćeno je danas iz ove stranke.

Ističu da je Alija Izetbegović bio dokazani antifašist i borac za demokraciju kojeg poštuje cijeli svijet. Između ostalog, Alija Izetbegović je dobitnik najvećih svjetskih priznanja za demokraciju i sa istoka i sa zapada. Služio je u partizanskim jedinicama, a Ordenom rada odlikovan je 1975. godine.

– Milorad Dodik, osim sto je najobičniji šarlatan i uopšte nije dostojan da raspravlja o Aliji Izetbegoviću, je zastupnik i promotor neofašističke ideologije koja je 90-tih godina prošlog vijeka na prostoru BiH počinila masovne zločine koji su na kraju završili jedinim genocidom u Europi nakon 2. svjetskog rata. Da bi pomogao sam sebi, konačno se uljudio i postao normalan čovjek, savjetujemo mu da pročita sabrana djela Alije Izetbegovića – navodi SDA u priopćenju.

Što se Dodikovih opservacija o NATO savezu tiče, iz ove stranke poručuju da je BiH aplicirala za članstvo u NATO uz suglasnost svih u BiH, a vodeću ulogu u tome iz entiteta RS imali su Dodik i njegovi kadrovi.

– BiH će postati članica NATO saveza bez obzira na to šta o tome u ovom trenutku mislio Dodik. To od njega ne zavisi – ističe SDA.

Što se tiče referenduma o NATO-u, u ovoj stranci smatraju da on BiH nije potreban, jer članstvo BiH u NATO savezu garantira sigurnost svih u BiH i u regiji. Posebno su nedopustivi, kako dodaju, bilo kakvi entitetski referendumi, jer je pristup NATO-u prvorazredno državno pitanje, a nikako entitetsko prenosi Pogled.ba