Published On: Uto, lis 4th, 2016

Schulz: Mađarski referendum protiv imigranata je "opasna igra"

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je danas da Mađarska igra “opasnu igru” organizirajući referendum protiv plana premještaja imigranata unutar EU-a.
“Mađarska po ključu raspodjele treba primiti tek oko 2000 imigranata. Organizirati referendum o tome je opasna igra”, rekao je Schulz za njemačku medijsku grupaciju Funke, vidi se iz dijela ranije objavljenog napisa, prenosi Index.hr
Mađarski premijer Viktor Orban se poigrava “temeljnim načelom EU-a: dovodi u pitanje utemeljenost europskih zakona u kojima je Mađarska i sama sudjelovala”, istaknuo je predsjednik europskog parlamenta.
Martin Schulz je pozvao čelnike drugih zemalja članica EU-a koji poštuju propise da Orbanu očitaju lekciju. Trebali bi “reći svom kolegi: tako više ne ide. Solidarnost nije jednosmjerna”, ocijenio je europski dužnosnik.
Oko 8,3 milijuna birača treba u nedjelju izaći na birališta kako bi potvrdili Orbanovo protivljenje preraspodjeli imigranata u EU-u.
EK je ovog tjedna podsjetio da referendum neće imati nikakva pravnog učinka na prihvaćene obveze. No europski čelnici strahuju od novog udarca legitimnosti projekata EU-a i jedinstvu njegovih članica koje su već izmučene nizom udaraca, među kojima su najteža migrantska kriza od 1945. i britanska odluka da napuste skupinu 28 zemalja.