Published On: Pon, pro 24th, 2018

Schröder: “SAD ne bi smjele diktirati Njemačkoj s kim trgovati, a s kim ne”

Njemačka bi u trgovinskim pitanjima trebala postati neovisnija od Sjedinjenih Država, rekao je bivši kancelar Gerhard Schröder u intervjuu za njemački list Die Welt am Sonntag, te dodao kako Washingtonu ne bi trebalo dopustiti da suverenoj državi diktira s bi mogla trgovati, jer će Njemačka u suprotnom izgubiti veze s drugima, a pri velikoj ovisnosti o izvozu to je neprihvatljivo.

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder je govorio je u prilog čvršćeg razgraničenja Njemačke i Sjedinjenih Država, piše nedjeljno izdanje njemačkog lista Die Welt. U intervjuu je bivši čelnik nekada vladajuće Socijaldemokratske stranke SPD naglasio: “Ja definitivno nisam antiamerički nastrojen, ali suština mojih napora u vanjskoj politici bila je postizanje relativne neovisnosti od Sjedinjenih Država i očuvanje iste.”

Njemačka će ratovati gdje ona odluči

Schröder je dalje naveo da je to osobito bilo očito tijekom njegova odbijanja da sudjeluje u ratu u Iraku.

“Uz sve zasluge Amerikanaca, što se tiče razvoja Njemačke nakon 1945. godine, smatram ponovno da je to bilo razumno. Isto smatram da kao suverena država ne bi trebali dopustiti Sjedinjenim Državama da nam propisuju s kojim zemljama možemo trgovati. To tako ne ide”, rekao je Gerhard Schröder.

Govoreći o zahtjevima administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa Berlinu da ograniči ili zaustavi trgovinu s raznim zemljama, Schröder je rekao: “Iran, Kina, Rusija – ako se to nastavi, uskoro nećemo imati ekonomske odnose s nikim. Za zemlju ovisnu o izvozu kao što je Njemačka, to je neprihvatljivo. To se Amerikancima mora reći, uz svo dužno poštovanje i prijateljstvo.”

Pritisci oko plinovoda

Kao što je podsjeća Die Welt am Sonntag, Sjedinjene Države vrše snažan pritisak na Njemačku u smislu plinovoda Sjevernog toka 2, kako bi se projekt zaustavio.

“Oni to ne čine iz ljubavi prema Ukrajini, već zato što sami preferiraju isporučivati plin Njemačkoj – ukapljeni plin, koji je lošiji po kvaliteti, a skuplji od plina iz plinovoda”, objasnio je Gerhard Schroeder u intervjuu za njemački list.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare