Published On: Čet, svi 5th, 2022

SCHMIDT: Struktura države BiH se postupno raspada

Neustavne aktivnosti vlasti Republike Srpske središnja su tema izvještaja “visokog predstavnika” Christiana Schmidta, upućenog Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Ovaj izvještaj bit će razmatran na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, zakazanoj za 11. svibanj. Sarajevski portal “Istraga.ba” je došla u posjed ovog dokumenta OHR-a. Evo što piše u Schmidtovom izvještaju Vijeću sigurnosti Un-a.

Struktura države BiH se postupno raspada

“Od listopada prošle godine entitetske vlasti Republike Srpske (RS), na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji predvodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, intenzivirali su svoje aktivnosti usmjerene na jednostrano preuzimanje državnih nadležnosti entiteta RS u području, između ostalog, obrane, neizravnih poreza i pravosuđa. Entitetski zakonodavni organ, Narodna skupština RS-a, usvojila je političke akte kojima se vlasti RS-a obvezuju da ih provedu kroz različite mjere. Ove mjere uključuju jednostrano povlačenje RS-a iz sporazuma o prijenosu koje su RS i entitet Federacije potpisale u prošlosti, te usvajanje sveobuhvatnih zakonodavnih obveza, od kojih su neke već realizirane. Ove radnje potkopavaju ustavne obaveze države i institucija uspostavljenih da izvršavaju te obveze, što predstavlja poništavanje ključnih reformi provedenih u okviru Općeg okvirnog sporazuma za mir. Oni ne samo da narušavaju osnove Mirovnog sporazuma, već izravno prijete poništavanjem više od 25 godina napretka u izgradnji BiH kao države koja je čvrsto na putu ka integracijama u Europsku uniju (EU)”, navedeno je u izvještaju visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Opasnost, navodi dalje Schmidt, leži u tome da RS “neosporno dekonstruira ustavni okvir BiH, budući da se struktura države BiH kako je navedena Općem okvirnom sporazumu za mir, postupno raspada”.

“Kao konačni tumač civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir, ponavljam, kao što sam učinio i u svom izvještaju u studenom, da vlasti RS-a ozbiljno krše Mirovni sporazum”, konstatira Schmidt i ističe da napori i aktivnosti međunarodne zajednice ne obeshrabruju čelnike RS-a da nastave sa svojim akcijama.

U Izvještaju se, dalje, navode konkretne aktivnosti NSRS-a u vezi sa usvajanjem Zakona o lijekovima RS-a, Zakona o imovini RS-a, Zakona o VSTV-u RS-a …

“Vlasti RS-a još uvijek aktivno rade na potkopavanju države BiH, njenih nadležnosti i institucija, a time i Općeg okvirnog sporazuma za mir. S jedne strane, izabrani i imenovani iz RS-a u državne institucije nastavljaju paralizirati te institucije blokirajući njihovu sposobnost rada i odlučivanja. Kao rezultat toga, zakonodavni učinak ne postoji, reforme, uključujući one potrebne za napredak prema EU, u zastoju su, međunarodni sporazumi su na čekanju, a drugu godinu zaredom nema usvojenog državnog proračuna”, navodi visoki predstavnik.

Christian Schmidt podsjeća Vijeće sigurnosti UN-a i da je NSRS usvojila Zakon o neprihvaćanju odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji je, izmjenama Krivičnog zakona BiH, inkriminirao negiranje genocida i drugih presuđenih ratnih zločina.

“Negiranje genocida, relativizacija ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca smanjeno je nakon što je moj prethodnik u srpnju 2021. godine nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Međutim, takva praksa se nastavila“, piše Schmidt i kao primjere navodi murale ratnom zločincu Ratku Mladiću oslikane u Beogradu i nekim gradovima u Republici Srpskoj.

Visoki predstavnik podsjeća i da je, od 6. do 9. siječnja, zabilježeno nekoliko incidenti govora mržnje i prijetnji Bošnjacima u Bijeljini, Doboju, Višegradu, Prijedoru, Foči i Nevesiniji u RS-u, te u Brčko Distriktu.

“Na glavnom događaju RS-a u Banjoj Luci Milorad Dodik je stajao s osuđenim ratnim zločincem Vinkom Pandurevićem. Dan nakon događaja 9. siječnja, stotine prosvjednika okupilo se ispred OHR-a u Sarajevu, a tisuće u glavnim gradovima širom svijeta, kako bi pozvali međunarodnu zajednicu da reagira na nastavak destruktivnog ponašanja vlasti RS-a. Obratio sam se prosvjednicima i razgovarao s nekima od njih, koji su bili uplašeni i frustrirani. Oni iz prošlosti znaju da je u sadašnjoj dinamici potencijal vrlo stvaran da politička kriza preraste u sigurnosnu krizu i međunarodna zajednica mora reagirati na odgovarajući način”, navedeno je u izvještaju OHR-a.

U izvještaju su detaljno obrazložene i aktivnosti u vezi sa Zakonom o lijekovima RS-a kojim se ruši Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine.

“Agencija BiH jedina je institucija u BiH ovlaštena za osiguranje sigurnosti i učinkovitosti farmaceutskih proizvoda i medicinskih sredstava u BiH, te jedina takva agencija osnovana u skladu s pravnom stečevinom EU kao uvjetom za BiH u procesu pristupanja EU. Vraćanje unazad ozbiljno ugrožava unutarnje tržište BiH, posebno slobodno kretanje roba. Podriva ispunjavanje međunarodnih obveza BiH koje proizlaze iz međunarodnih konvencija koje se odnose na trgovinu opojnim drogama i psihotropnim tvarima i ove reforme izravno se protivi mjerama zaštite javnog zdravlja i predstavlja opasno i nepotreban rizik za živote i dobrobit svih građana BiH”, konstatira Schmidt.

Dalje, Christian Schmidt navodi i da je, upotrebom bonskih ovlasti, morao reagirati u vezi sa Zakonom o imovini RS-a koji je NSRS usvojila po hitnom postupku.

“Zakon o nepokretnoj imovini RS-a koja služi za rad organa javne vlasti stupio je na snagu 14. travnja. Zakon predstavlja jednostrani pokušaj RS-a da regulira vlasnička prava nad imovinom državne imovine i neustavan je. Njime se krše relevantne odluke Ustavnog suda BiH i onemogućava prihvatljivo i održivo rješavanje pitanja državne imovine – ključni zahtjev Agende 5+2. Osim toga, krši se Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom (zabrana raspolaganja), prema kojem je svaki pravni instrument kojim se raspolaže državnom imovinom suprotno ovim zakonima ništavan. Stupanjem na snagu Zakon bi stvorio pravni kaos i neizvjesnost imovinske odnose, uključujući i vis-à-vis buduća ulaganja u RS”, navedeno je u Izvještaju.

Turbulencije u Predsjedništvu BiH

Političke turbulencije u BiH i dalje su, ističe Schmidt, najvidljivije u Predsjedništvu BiH, jer se različiti stavovi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika s jedne strane i članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića s druge strane svakodnevno izražavaju o nizu pitanja. Visoki predstavnik navodi i da su Komšić i Džaferović jasno za osudu ruske agresije na Ukrajinu, dok Milorad Dodik nastoji da institucije BiH budu neutralne.

“Nedavno su se članovi Predsjedništva BiH razišli oko ukrajinske krize, budući da je Dodik bojkotirao sjednicu Predsjedništva nakon što su druga dva člana odbila raspravu o tom pitanju. Dodik je prosvjedovao zbog činjenice da je veleposlanik BiH pri UN-u Sven Alkalaj 2. ožujka zajedno sa 140 drugih država članica u Općoj skupštini UN-a glasovao za zahtjev od Rusije da prekine svoje vojne operacije u Ukrajini”, pojašnjava Schmidt.

U izvještaju se podsjeća i da je Milorad Dodik na sjednici Predsjedništva od 31. ožujka, nakon što je prethodno blokirao angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara u Hercegovini, popustio i dao suglasnost, ali “tek nakon što je najavljeno da će kiša ugasiti požare”.

“Visoki predstavnik” Christian Schmidt dalje u izvještaju navodi da su se u nekoliko gradova u RS-u dogodili i incidenti usmjereni prema manjinskim zajednicama.

“Incidenti i provokacije usmjerene prema manjinskim zajednicama oko pravoslavnih i praznika RS-a u siječnju dogodili su se u općinama Bijeljina, Prijedor, Doboj, Foča, Gacko, Nevesinje i Brčko Distriktu. Incidenti su slijedili sličan obrazac u kojima su osobe šetale ili se vozile kroz bošnjačke zajednice uzvikujući uvrede, svirajući nacionalističke pjesme, a u nekim slučajevima veličajuči osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. U Bijeljini se pucalo, ali ozlijeđenih nije bilo”, navodi Schmidt.

Visoki predstavnik navodi i da Ministarstvo prosvjete RS-a odbija provesti odluku Ustavnog suda BiH od 23. lipnja kojom je prihvaćena apelacija grupe roditelja Bošnjaka iz zajednice Konjević-Polje u Bratuncu u RS-u, čime je potkrijepljena njihova tvrdnja da su učenici bošnjačke nacionalnosti diskriminirani u obrazovnom sustavu RS-a u pogledu korištenja bosanskog jezika.

Dio svog izvještaja visoki je predstavnik posvetio i izbornim reformama, te najavama blokada izbornog procesa.

Hrvatske stranke traže da jedan član Predsjedništva legitimno predstavlja hrvatski konstitutivni narod

“Nedostatak dogovora uglavnom između bošnjačkih i hrvatskih stranaka u Federaciji o izbornim reformama potaknuo je hrvatske stranke na sumnju u održavanje Općih izbora 2022, uključujući uskraćivanje financiranja izbora”, navodi Schmidt.

Osim toga, dodaje, uz još nepostignut sporazum o izbornim reformama, hrvatski politički predstavnici su sugerirali da bi “teritorijalna reorganizacija” mogla biti potrebna, “podižući avet ratne težnje za “trećim entitetom””.

“Napori da se reformom nekoliko aspekata izbornih pravila putem izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i ograničenih ustavnih promjena, nažalost, nisu urodili plodom i ostali su predmet spora prvenstveno između glavne hrvatske stranke (HDZ BiH) i glavne bošnjačke stranke (SDA), iako ishod brine sve stranke. Pohvaljujem neumorne napore posrednika EU i SAD za postizanje sporazuma između stranaka o ovom pitanju. Vjerujem da ovi napori neće biti uzaludni jer ostaje obveza BiH da svoj ustavni i pravni okvir uskladi s Europskom poveljom o ljudskim pravima, relevantnim odlukama Ustavnog suda i preporukama ODIHR-a i GRECO-a, a ovo pitanje će trebati riješiti u budućnosti. Do trenutka pisanja ovog izvještaja, još uvijek ima dovoljno vremena da se stranke dogovore oko paketa i usvoje ga kroz Parlament BiH. Međutim, malo je vjerojatno da će cijeli paket nužnih reformi biti usvojen bez pritiska međunarodne zajednice, koja sada snažno potiče strane da usvoje paket integriteta”, navodi Schmidt.

Ali to što nije postignut sporazum o izmjenama Izbornog zakona, ne smije utjecati na proces održavanja ovogodišnjih Općih izbora.

“Nepostojanje sporazuma ni na koji način ne dovodi u pitanje Opće izbore 2022, koji će se održati u prvom tjednu listopada po istim pravilima kao i 2018. Međutim, nedostatak dogovora o izbornoj reformi učinit će organizacija izbora izazovnijom. Većina hrvatskih stranaka i dalje uvjetuje nastup na ovim izborima promjenom načina izbora članova Predsjedništva BiH. Ove stranke već dugo traže donošenje pravila kojim se osigurava da jedan od članova tročlanog Predsjedništva ‘legitimno’ predstavlja hrvatski konstitutivni narod”, piše visoki predstavnik.

U tom kontekstu, navodi se dalje u Izvještaju, Središnje izborno povjerenstvo BiH, zaduženo za organizaciju izbora, do sada nije mogla osigurati sredstva potrebna za provođenje pripremnih aktivnosti, zbog neusvajanja proračuna institucija BiH za 2022. godinu.

“U nedostatku usvojenog proračuna, Vijeće ministara BiH može donijeti posebnu odluku o osiguranju potrebnih sredstava SIP-u za provođenje općih izbora 2022. godine. Početkom travnja, veleposlanici PIC-a (minus ruski veleposlanik), OSCE i ja poslali smo pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i zamjenicima predsjedavajućeg, pozivajući ih da to učine bez daljnjeg odgađanja”, ističe Schmidt.

“Visoki predstavnik” u svom Izvještaju kritikuje i stavove ruskog veleposlanika u BiH Igora Kalabuhova.

“Moram izraziti svoje razočaranje zbog nedavnih komentara ruskog veleposlanika u BiH, koji je, kako se činilo, prijetio suverenitetu BiH. U intervjuu za lokalne medije 17. ožujka, veleposlanik je rekao: “Ako [BiH] odluči biti članica bilo kojeg saveza, to je interna stvar. Naš odgovor je druga stvar. Primjer Ukrajine pokazuje što očekujemo.”

Neprihvatljivo je da veleposlanik i član PIC-a koristi primjer rata koji se odvija u drugoj zemlji kao ‘upozorenje’ svojoj zemlji domaćinu. Nedavni događaji u Ukrajini oštri su podsjetnici na važnost očuvanja mira i stabilnosti. Također moram izvijestiti da je, nakon svoje objave 28. srpnja 2021. o obustavljanju sudjelovanja na sastancima PIC-a, Ruska Federacija 17. veljače objavila da obustavlja svoj mandatni doprinos proračunu mog Ureda”, naveo je Christian Schmidt.

Visoki predstavnik se u izvještaju dotakao i funkcionalnosti Federacije BiH.

“Nema dogovora o imenovanju nove Vlade FBiH niti o imenovanju nedostajućih ministara zbog iznesenog stava HDZ-a BiH da ne odobrava nikakva imenovanja dok se ne postigne dogovor o izbornoj reformi. Slično, rezultati Općih izbora 2018. također se ne provode u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje ostaje ista Vlada iz mandata 2014-2018.”, navodi Schmidt.

On ističe da je federalni premijer Fadil Novalić u listopadu 2021. godine uputio dopis predsjedniku i potpredsjednicima Federacije, u kojima je naveo da je potrebno popuniti nedostajuća ministarska mjesta u Vladi, ali da do danas nema imenovanja.

“Ipak, Vlada Federacije sastaje se redovito, održavajući 26 redovnih i 11 izvanrednih sjednica. Oba doma Parlamenta Federacije sastajala su se rijetko, pri čemu je Zastupnički dom održao samo šest redovitih i četiri izvanredne sjednice, a Dom naroda samo četiri redovite i šest izvanrednih sjednica. Što se tiče zakonodavnog rezultata, usvojeno je samo sedam novih zakona i 13 izmjena i dopuna postojećih zakona”, piše u Izvještaju koji bi 11. svibnja trebao biti razmatran pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Schmidt se dotakao i funkcionalnosti Ustavnog suda Federacije BiH, optužujući predsjednika Federacije Marinka Čavaru za blokadu.

“Imenovanja u Ustavnom sudu Federacije još uvijek nisu riješena. Od 2019. godine, Ustavni sud Federacije imao je četiri slobodna mjesta, zbog umirovljenja sudaca, pa je u Sudu ostalo samo pet od devet potrebnih sudaca prema Ustavu Federacije. Za kvorum mora biti prisutno svih pet, a za donošenje odluka potrebna je jednoglasnost. Štoviše, Sudsko vijeće za vitalni nacionalni interes (VNI) uopće ne može funkcionirati, jer ima samo četiri sudca, što je nedovoljno za kvorum u vijeću VNI. VSTV BiH je u listopadu 2019. godine predsjedniku i potpredsjedniku Federacije dostavio prijedloge kandidata za tri upražnjena mjesta, a prijedlog kandidata za četvrto mjesto dostavio je u veljači prošle godine. Potom su dva potpredsjednika Federacije dostavili svoje konačne prijedloge predsjedniku Marinku Čavari (HDZ BiH) i pozvali ga da proslijedi kandidature Parlamentu Federacije. Međutim, Čavara je odbio proslijediti taj akt, blokirajući proces imenovanja i ostavljajući Ustavni sud Federacije nefunkcionalnim”, navedeno je u Izvještaju.

Christian Schmidt u svom izvještaju napominje i teško stanje na BHRT-u.

“Uprava BHRT-a tvrdi da je njen dug nastao zbog odluke Javnog emitera Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) u RS-u da BHRT-u oduzme 50 posto sredstava koja RTRS prikuplja u RS-u, kako je definirano zakonom. RTRS je 2019. godine jednostrano odlučio pokrenuti vlastitu naplatu RTV takse i prestao je uplaćivati ​​na račun jedinstvenog sustava. Javni emiter Federacije, Radiotelevizija Federacije BiH (RTFBiH) svoje prikupljene prihode dijeli s BHRT-om, ali se taj prihod prvenstveno prikuplja na područjima Federacije s bošnjačkom većinom. Na hrvatskim područjima, vodeća hrvatska stranka HDZ BiH pozvala je ljude da ne plaćaju RTV taksu i umjesto toga doniraju 1 KM mjesečno privatnoj TV Herceg-Bosna”, napisao je Schmidt, pogrešno tvrdeći da je RTV HB, čiji su osnivači županije, gradovi i općine s većinskim hrvatskim stanovništvom privatna televizija.

Kao pozitivne pomake, visoki predstavnik je iznio nekoliko odluka vlasti u Brčko distriktu, te odluku “Gradske uprave Sarajeva da postavi spomen-obilježje na Kazanima u spomen na 17 pretežno srpskih stanovnika Sarajeva koje su ubili bošnjački pripadnici Armije Republike BiH tijekom 92. i 93. godine”, iako to nije napisano na spomen ploči što je Schmidt izostavio iz izvještaja.

Zanimljivo je kako “visoki predstavnik nije naveo niti jednu kritičku opsaku prema vladajućim bošnjačkim političkim strukturama, uključujući i tvrdnje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da bošnjačka Armija RBiH nije činila ratne zločine./HMS/

guest
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
EroRamazoti
EroRamazoti
19 dana prije

De bolan ne ser*

1Anonimac
1Anonimac
19 dana prije

Isilovci opet g.ze katolicku nejac u BiH .

Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  1Anonimac
19 dana prije

Gu..s ti svoju nanu dimijasicu.

Krvnik SMIT podupire islamiste
Krvnik SMIT podupire islamiste
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
19 dana prije

PIJANI SVABO I OKUPATOR NE VIDI DA ISLAMSKE GLAVOSJECE BAKIROVE UNIŠTAVAJU HRVATE A ZA SVE SU MU KRIVI SRBI.

SMRT FASIZMU.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  1Anonimac
19 dana prije

Ja sam vam u ratu zene razg.zio za sve pare

Last edited 19 dana prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
19 dana prije

To izvjesce je pisao nekakav njemacki pitopisac bez ikakvih ingerencija, to ce ruje jednostavno objasniti. Tako da je svabo dzaba narucio tekst od SDA I Aida.

Lujo
Lujo
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

Treba utvrditi da li je njegov otac bio SSovac i na kojem jefrontu sluzio. Prema Schmidtovom ponasanju njemacki zlikovci su s njegovim ocem sluzili u genocidu u BiH u onih 7 ofenziva protivnaroda BiH.

Anonimac
Anonimac
19 dana prije

Neka se i raspada ovakva kvazi država i protektorat nakrenut na vodu jednoj polovini stanovništva koja u njoj živi a na štetu ostalih, naročito manje brojnijih.
Da nijednom hrvatu ne smeta preglasavanje opet se radi o čistom zanemarivanju svih manjina u BiH. Pod plaštem “ostalih” kandidiraju se bošnjaci i ne omogućavaju nijednom manjincu, osim dvojici trojici probranih, da se kandidira i da štiti svoje nacionalne interese.

Federacija postaje entitet bošnjačkog naroda u kojem se potiraju prava svih manjina i manje brojnog, lažno konstitutivnog naroda koji ne ostvaruje svoja konstitutivna prava.

Ako išta barem je javnost u Hrvatskoj shvatila da se to događa i neće tako lako pustiti ovakvu BiH da ikada pristupi Europskoj zajednici po bilo kojoj osnovi.

Prije svega Bosna
Prije svega Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

Svim Hrvatima m.r.s u hrvatsku i tamo vazite,a Bošnjacima katolicima neka se ispravi nepravda tamo gdje se osjecaju obespravljeni.
Vi će te nama govoriti kako i sta da radimo u našoj zemlji i u našim kucama!Sikter!

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Prije svega Bosna
19 dana prije

sikter u tusku vehabijo

Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  Prije svega Bosna
19 dana prije

Muslicu jedi g…aj

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Prije svega Bosna
19 dana prije

Turčine, od kada je vama kuća u Bosni? Vi ste ovdje okupatori koji čekaju dan povratka u svoju maticu i majčicu Tursku. Napokon je taj dan vrlo blizu. Veseli se toj činjenici, Turčine.

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
18 dana prije

Cinjenice ne idi nikako u vasu korist prika.

Phoenix
Phoenix
19 dana prije

Najjaci turist

Izmetbegović
Izmetbegović
19 dana prije

Ništa nije duga vjeka što se silom gura.. Sva je poenta da svjet ne želi islamsko terorističko leglo na balkanu.. Vrlo brzo će biti kako mi kršćani želimo a muslimani će vremenom iscuriti u muslimanske nazadne teritorije gdje im i jeste mjesto

1Anonimac
1Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
19 dana prije

Govorite od 92 ,bas vise a vas manje u lijepoj nasoj BiH

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  1Anonimac
19 dana prije

a nesto i vas. manje vas je od milijun, a bit ce i jos manje nastavite li ovako

posmatrač
posmatrač
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
19 dana prije

6.aprila 1941 godine hitler je bombardovao Beograd samo zato jer mu se moglo, pa mu berlin poravnan jer ničija nije do zore gorjelo a on je bio malo jača sila od samozvanca turiste

Prije svega Bosna
Prije svega Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
19 dana prije

Kao ni RS nece biti duga vijeka jer je na silu nastala,kao i HB koja je takođe bila vizija onih sto hoce nešto na silu.

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Prije svega Bosna
19 dana prije

nema bolan ni gradzanske pa kmeci help jeljp dyenosajd koliko hoces

Last edited 19 dana prije by New Turac
Bog Bosna Bošnjaci
Bog Bosna Bošnjaci
19 dana prije

Šta kaže vulićka, odvela ga Bisera u tekiju na mejtašu pa ga tamo omađijali hahahahaha bošnjačka derviš diplomatija

Juraj
Juraj
19 dana prije

Schmidte znaj svemu je kraj, pu.i ku.ac i vise se ne vracaj…

Last edited 19 dana prije by Juraj
Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Juraj
19 dana prije

Neka dodje Covicu Ruski Ambasador!

Nije Jozo
Nije Jozo
19 dana prije

Ja se ne bojim za ovu našu zemlju jer ona se drži kao Lav. Svaki dan čekam kada će da rikne.

Mornar
Mornar
19 dana prije

Krsto Kovacu u d..e te nacisticko k….m

Anonimac
Anonimac
19 dana prije

Ovaj pamflet je pisao sejdo pod utjecajem alkohola,a arijevac je potpisao uradak.

Prije svega Bosna
Prije svega Bosna
19 dana prije

Kerovi sa istoka i zapada i zli dusi devedeseti ohrabreni Putinovim ekstremizmom žele ono sto nisu uspjeli tada.Kerovima m.t.š.NECE MOCI!

Mato Bošnjak
Mato Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Prije svega Bosna
19 dana prije

samo sad se medjusobno ne tucemo, kupi prnje za Anadolijui

Last edited 19 dana prije by Mato Bošnjak
File
File
19 dana prije

Ili ponisti sve odluke svojih predhodnika koje su Hrvate dovele u ovakvu poziciji ili MRŠ KUĆI!

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
19 dana prije

Preglasati,nametnuti,majorizirati!