Published On: Čet, srp 22nd, 2021

Schmidt je doista ovo rekao: “Ja sam ideja Angele Merkel”

Bivši ministar poljoprivrede Schmidt bit će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini od kolovoza. Cilj mu je trajno ukinuti ured.

Osim Papie, ne  poznajem niti jednu funkciju neograničene moći koja vječno traje, kaže Christian Schmidt o svojoj novoj ulozi “Visokog predstavnika međunarodne zajednice” u Bosni i Hercegovini. Koju bi  ovaj političar CSU i bivši savezni ministar poljoprivrede započeti 1. kolovoza.

Gotovo apsolutističko obilje moći koju međunarodni predstavnik ima u ovoj zemlji zapadnog Balkana sa svojom kompliciranom etničkom i političkom strukturom podsjeća doista ma moć  Svetog Oca, barem u teoriji.

“Može smijeniti izabrane političare, poništiti zakone i izdavati uredbe.” stoji u tekstu FAZ-a.

No ne stoji u Daytonu. Naime Dayton nigdje niti u jednom slovu ne daje tako visoke ovlasti OHR-u. Ovlasti su tek moderatorske. Bonske ovlasti dodijelilo mu je Vijeće sigurnosti a ne Dayton.Međutim postavlja se pitanje je li Vijeće Sigurnosti iznad Međunarodnog prava? I što znači Međunarodni mirovni ugovor ako ga Vijeće Sigurnosti može izmijeniti ad hoc odlukom?

Ured su osnovali nakon završetka BH građanskog rata kojeg neki u BIH i dalje nazivaju agresijom, a  u kojem su između 1992. i 1995. godine tri vodeće nacionalne BH stranke međusobno poubijale oko 100 000 ljudi. Ured je osnovan od strane Ujedinjenih nacija radi nadzora nad Daytonskim mirovnim sporazumom.

Nadzor se kasnije pretvorio u kasapljenje istog tog sporazuma. Sve su to detalji o kojima FAZ ne piše. FAZ je inače poznat kao probošnjačko glasilo. A njegovi novinari u BIH kao novinari koji krivotvore izjave čak i samih sugovornika u BIH koji ih im pristanu dati.

“Prekrajanje granica nije na stolu”

Tijekom posjeta uredništvu FAZ-a, sam Schmidt govorio je o “vrlo opsežnim kompetencijama” svog novog položaja, sa sjedištem u Sarajevu:

“Odlazim tamo s jasnim očekivanjem da će se pokrenuti razvojni proces koji je zastao”. Prije svega, tu je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. “Prekrajanje granica nije na stolu”, jasno kaže budući visoki predstavnik.

Najavljuje da će se odlučno suprotstaviti svim zastarjelim narativima koji stavljaju vlastitu etničku skupinu iznad ostalih građana tvrdi FAZ. I za istinitost te rečenice treba upitati potencijalnog Visokog predstavnika. Budući da se FAZ bavi propagandom. Naime Dayton je jasno propisao interferiranje nacionalnog i građanskog. Nacionalno , etničko nigdje nije iznad građanskog. Građanska vertikala vlasti postoji od općine do Parlamenta Države. Etnička također. S tim što etnička kategorija uopće ne postoji na razini općine pa čak i kantona. Niti u entitetu RS. Što će reći da je etnička logika itekako ispod građanske logike. Problem BIH nije uzurpacija građanskog od strane etničkog nego uzurpacija institucija koje su osmišljene kao institucije koje predstavljaju kolektiv od strane “građanskog”. Takve su napr Domovi naroda u Federaciji i Institucija Predsjedništva.

Ops, je li ovo napisao FSZ u svome osvrtu? Naravno da nije. Navedite nam samo jednu instituciju u BIH koja predstavlja građane BIH a koja je uzurpirana od strane etničke skupine? Nema je.Dok obrnutih primjera ima. Domovi naroda u FBIH uzurpirani su od većinske nacije koja se poziva na građansku logiku. Hrvatsko mjesto u Predsjedništvu uzurpirano je od Bošnjaka koji se pozivaju na građansku logiku. Suprotnog primjera nema.

“Ja sam ideja Angele Merkel”, kaže dugogodišnji član Bundestaga iz Srednje Frankonije o tome kako je dobio novo mjesto.

Bundestag je inače institucija koja je nedavno na inicijativu “Zelenih” pružila zaštitu Filmu “Neđo od Ljubuškog” u kojem se u jednoj od glavnih uloga pojavljuje odbjegli nacist, ubojica Srba i serijski silovatelj Srpkinja, intimus Štefice Galić, Miroslav Hrstić. Što Zeleni imaju s nacistima i zašto im pružaju zaštitu? Hoće li antifašisti u BIH, posebno Srbi poštovati čovjeka Bundestaga ako znaju da to predstavničko tijelo štiti filmove s nacistima u BIH? Nisu li Srbi već pretrpjeli ogromne gubitke u BIH zbog njemačkih nacista?

Prije nego što je Schmidta 27. svibnja imenovalo međunarodno vijeće za provedbu mira (PIC), morao se boriti s žestokim protivljenjem Rusije piše FAZ o ruskom protivljenju u prošlom vremenu. No Rusija je tek počela. Jučer su objavili da će sada službeno i preko UN-a pokrenuti inicijativu za gašenje OHR-a. RS je već najavaila da za njih novi visoki predstavnik nije i neće biti legalan. Rusija i Kina izjavile su isto.

S druge strane, Washington je više angažiran oko BIH pod Bidenom. “Koristi mi činjenica da su se Amerikanci vratili na brod”, kaže Schmidt.

Christian Schmidt preuzima novi ured s ciljem da ga dugoročno sam ukine. No to je isto kazao i Inzko. I ostao je tu 12 godina. Došao je kao čovjek, odlazi kao ljuštura. Kao nemisleća ljuštura koja je samo u zadnjih par mjeseci izjavio toliko neslušljivih gluposti. Poput one da se u BIH pod Turcima živjelo harmonično ili da FTV ima objektivan program. Turska je ovdje provodila silu kalifata, i masovna ubojstva, FTV uređuje prijatelj osuđenog teroriste Handala koji je pripremao njegovo nasilno oslobođenje iz zatvora. Toliko o Inzku. Inače čovjeku koji je  bio tvorac najkorumpiranije vlade u povijesti Federacije. Uz tadašnjeg US ambasadora Patrika Moona. Njih dva ostat će poznati i po tome što su u to vrijeme štitili Lijanovića, medijske napade na njegov kriminal, brišući suze njegove mile mamice. Dok je Patrick Moon osramotio SAD na način da je kod rasprave o preuređenju FBIH zabranio slobodu govora. I ograničio širinu dijaloga strogo stavljajući cenzuru na određene prijedloge. Da je to učinio ambasador Bjelorusije možda to ne bi bilo čudno. No to je radio US predstavnik u BIH. Današnja US amabsada pak poziva novinare na slobodno pisanje, na slobodu riječi. Što će reći da je Patrickova era u BIH ipak urodila nekim progresom u US vanjskoj politici u BIH.

Zatvaranje ureda OHR-a samo je spin da se smiri  Rusiju

Dok se to ne dogodi i Bosna i Hercegovina ne dobije realne izglede za pristupanje EU, još je dug put do zatvaranja OHR kaže Schmidt, koji je na samom početku interviewa FAZ-u kazao da dolazi tu da zatvori ured OHR-a. Dakle spin.

Kada je riječ o EU, Schmidt razmišlja pragmatično i kaže: “Moramo razmišljati o srednjim koracima.” Može se zamisliti jugoistočno europsko gospodarsko područje, dodaje on. To područje bila bi nekakva mini Schengen zona, koju bi se ucjenjivalo do konačnog ulaska.

Jasno je, Bugarska i Rumunija su u EU, načinjen je pojas prema Rusiji pa se male balkanske zemlje mogu dodatno ponižavati.

Ekonomska strategija EU-a posebno je važna za regiju jer Kina, sa svojim masivnim gospodarskim opredjeljenjem, zauzima daleko strateškiji pristup od Moskve jasan je Schmidt.

I tako, povijest se ponavlja. Srbi, Hrvati, Zapadni Balkanci, krvarili su 500 godina pod Osmanlijama, kao europski štit, dok su se po Europi vodile Igre Prijestolja. Ti narodi su desetkovani dok je Europa rasla. Kada su Osmanlije pale, turski strah zamijenio je strah od Rusa. Srbima i Hrvatima namijenjeno je da se međusobno kolju kako bi se na Balkanu smanjio ruski utjecaj i formiranje eventualne proruske slavenske države. Posijali su nam dva rata , uprav Austrijanci i Njemci. Na našoj zemlji. Dva rata u kojima smo se međusobno saklali i zamrzili.

Sad uz strah od Rusije eto straha i od Kine.

A u BIH se šalje ponovno Njemac. Doduše nije prestolonasljednik. Ali je kaže ideja. Ideja Carice Merkel.

Poskok.info
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x