Published On: Pet, kol 6th, 2021

Schmidt će se s Dodikom sastati samo u nekoj od BH institucija

U tijeku su aktivni kontakti između OHR-a i ambasada u BiH sa političkim liderima iz Republike Srpske kako bi se “pod malo drugačijim uvjetima” od onih koje je Dodik ponudio, susret održao, saznaje portal Politicki.ba.

Visoki predstavnik Christian Schmidt nije se voljan sastati na Jahorini s Miloradom Dodikom i još nekim od predstavnika političkih stranaka iz Republike Srpske.

Konačna odluka nije donesena, ali postoje snažni argumenti da se susret odbije. 

Razlozi za moguću odbijenicu su ne samo u Dodikovim ponižavajućim uslovima susreta, već i u proklamiranom stavu visokog predstavnika o važnosti funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine. Dodik je prije dva dana

najavio susret s Christianom Schmidtom na Jahorini, ali u svojstvu bivšeg poslanika i ministra za poljoprivredu Njemačke.

Susret se trebao održati na Jahorini i sudjelovali bi mu još neki od političkih lidera iz Republike Srpske. Međutim, lideri PDP-a i SDS-a odbili su Dodikovu ideju.

Politička agenda novog visokog predstavnika je i jačanje rada institucija u BiH kako bi one bile u stanju odgovoriti zahtjevima daljnjeg integriranja u EU.

Prema naznakama iz krugova međunarodne zajednice, Schmidt je voljan susresti se i sa političkim liderima iz Republike Srpske. Međutim, taj susret bi se trebao održati u nekoj od bh. institucija. Rezultat takvog susreta trebao bi biti i okončanje blokade institucija BiH.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x