Published On: Pon, ruj 2nd, 2013

SBIH: Sve bivše komunističke zemlje riješile pitanje restitucije i denacionalizacije osim BiH

Stranka za Bosnu i Hercegovinu upozorava parlamentarnu većinu, kao i međunarodnu zajednicu da pitanju statusa rješavanja državne imovine mora prethoditi donošenje državnog zakona o denacionalizaciji i restituciji, koji je, nažalost, bez učinka četiri godine u parlamentarnoj proceduri.

Napominju da su sve zemlje tranzicije u procesu napuštanja postkomunističkog režima zakonski riješile pitanje restitucije i denacionalizacije, izuzev Bosne i Hercegovine.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu izražava sumnju da bi se jedino u Bosni i Hercegovini moglo dogoditi da jedna ideološka nepravda bude potvrđena u procesu ”demokratizacije” BiH društva.

Sve dvojbe oko vlasništva i nadležnosti ovog zakona riješene su presudom o državnoj imovini Ustavnog suda Bosne i Hercegovine potvrđivanjem vlasništva nad državnom imovinom u korist gornjeg nivoa vlasti. Vlasti prepoznate kao država Bosna i Hercegovina“ podsjećaju iz Stranke za BiH.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu ističe da je međunarodno pravo nadređeno domaćim zakonima, a da na donošenje ovog zakona obavezuje i Bečka konvencija o ljudskim pravima koja je sastavni dio daytonskog aranžmana, a na što posebno upućuje domaće i međunarodne aktere u Bosni i Hercegovini, priopćila je Pres-služba SBiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare