Published On: Čet, svi. 16th, 2019

SBB odlučio: Bit ćemo dio vladajuće koalicije sa SDA

Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) je na današnjoj sjednici odlučilo da će SBB biti dio vladajuće koalicije na razini države BiH i njenog entiteta FBiH, potvrdila je potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović.

Nakon što je Predsjedništvo SDA uputilo otvoreni poziv SBB-u da uđe u vlast sa SDA i DF-om na razini institucija BiH i entiteta FBiH zasijedalo je Predsjedništvo SBB-a koje je razmatralo poziv SDA.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović obratila se javnosti nakon sjednice stranačkog rukovodstva ističući da su sloga i partnerstvo ono što SBB bira u ovom trenutku potvrđujući na taj način da SBB ide u vlast.

Na pitanje da li je bilo govora o županijskim vladama, ona je rekla da SBB ostaje pri tome da su županijske vlade stabilne i da nema govora o smjeni Vlade Županije Sarajevo.

Novinari su pitali hoće li Fahrudin Radončić biti ministar sigurnosti BiH, a Arapović je kazala da odluka nije donesena i da će SBB u idućem razdoblju odlučiti koga će izabrati u Vijeće ministara BiH.

 

Gost Dnevnika 2 bio je predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić. Pojasnio je današnju odluku o ulasku SBB-a u pregovore o formiranju vlasti na državnoj i federalnoj razini.

Radončić je govorio o uspostavljanju koalicijskog dogovora sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Demokratskom frontom (DF), te odnosima sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Radončić je između ostalog, naglasio da će se on i SBB zalagati da prioritet nove vlasti bude izgradnja zemlje, autoputeva, zapošljavanje, te da će se truditi da fokus državne i federalne vlasti bude ekonomija.

Također, Radončić je kao jedan od prioriteta naveo borbu protiv korupcije, nepotizma, familijarnog zapošljavanja…