Published On: Fri, Apr 10th, 2020

Savjetnik za trgovinu Bijele kuće Peter Navarro naziva šefa WHO jednim od prorektora Kine pri UN

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Peter Navarro rekao je u srijedu uveče da Kina ima svoje ljude u kontroli različitih agencija Ujedinjenih nacija poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i koristi trenutnog generalnog direktora WHO kao surogat.

“Sama SAD ima 15 specijalizovanih agencija, uključujući WHO”, rekao je Navarro „Ono što je Kina radila vrlo agresivno tokom posljednje decenije jeste pokušaj sticanja kontrole nad tim izborom ljudi na vrhu. Ona već kontrolira pet od 15, takođe, koristeći prorektore, kolonijalne prorektore, kao Tedros [Adhanom Ghebreyesus] pri WHO. ”

“Kao što vidite u ovoj krizi, šteta koju je napravila takva kontrola Kine, kod ključne zdravstvene organizacije bila je apsolutno ogromna”, rekao je.

“Negirali su prenos sa čovjeka na čovjeka, odbili su da ga nazovu pandemijom.”

“Oni su u osnovi obeshrabrivali zabrane putovanja”, dodao je Navarro, u očiglednoj kritici Tedrosovog rukovodstva.

Navarro je rekao da predsjednik Trump ozbiljno razmišlja o smanjenju finansiranja WHO nakon što je predsjednik optužio agenciju da se loše bori protiv pandemije koronavirusa.

“Sve to prati kineski pogled na svijet i kako oni žele da kontrolišu različite vrste međunarodnih organizacija, čak i ako one ne igraju po međunarodnim pravilima”, rekao je. “Dakle, na predsjedniku će biti da ovo sagleda.”

Navarro je dodao da su američka vlada i njen zdravstveni aparat “izgubili oko pet nedelja” priprema za pandemiju jer je Peking “netransparentan”.

“Sve što mogu da vam kažem je da je pokušaj Kine da kontroliše u osnovi svaku organizaciju u okviru Ujedinjenih nacija zbog svojih kolonijalnih sila, podmićivanjem i drugim stvarima, naneo ogromnu štetu ovoj zemlji i svijetu.”