Published On: Ned, tra 24th, 2022

Savez izvoznika nafte upozorio EU da ne može nadomjestiti ruske količine, najavljuju šok na tržištu

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas je poručila Europskoj uniji da trenutne i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte te da taj savez ne može zamijeniti ruske količine i neće povećati svoju proizvodnju.

Dok Bruxelles planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, uključujući i embargo na naftu, dužnosnici EU-a u Beču su održali sastanak s predstavnicima OPEC-a. Zapad je tu skupinu od 13 zemalja pozvao da poveća proizvodnju nafte.

“Moglo bi doći do gubitka od 7 milijuna barela ruske nafte i drugih energenata dnevno, zbog trenutnih i budućih sankcija i drugih radnji”, rekao je glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo, javlja Reuters pozivajući se na kopiju govora šefa OPEC-a, koju su dobili na uvid. “S obzirom na procjenu trenutne potražnje, bilo bi gotovo nemoguće nadomjestiti gubitak u tim količinama”, kazao je Barkindo.

EU poziva OPEC da poveća proizvodnju

EU je ponovno pozvala države OPEC-a da razmotre povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cijena, rekao je dužnosnik Europske komisije Reutersu. Predstavnici EU-a su na sastanku s OPEC-om naglasili da taj savez ima odgovornost osigurati ravnotežu na tržištima energenata, kazao je dužnosnik EK-a.

Energetski savez dosad je odbio pozive SAD-a i Međunarodne agencije za energiju da poveća svoju proizvodnju da bi se ublažio rast cijena koje su prošli mjesec bile najviše u posljednjih 14 godina nakon što su SAD i EU uveli sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

‘Nestabilnost tržišta je izvan OPEC-ove kontrole’

EU smatra da OPEC može povećati proizvodnju iz rezervnih kapaciteta, stoji u OPEC-ovom dokumentu u posjedu Reutersa. Međutim, Barkindo je rekao kako je trenutna nestabilnost tržišta posljedica “netemeljnih čimbenika“ izvan OPEC-ove kontrole, naznačivši time da države saveza neće povećati svoju proizvodnju.

Trenutne članice OPEC-a su Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Saudijska Arabija, UAE i Venezuela. OPEC+, prošireni format saveza kojem se pridružila i Rusija, u svibnju će povećati proizvodnju za 432 tisuće barela u sklopu planiranog postupnog napuštanja rezova u proizvodnji uvedenih tijekom pandemije Covida-19.

EU navodno planira zabranu uvoza ruske nafte

Čelnica EK-a Ursula von der Leyen prošlog je tjedna najavila da Bruxelles razmatra embargo na rusku naftu, nakon što je EU zabranio uvoz ruskog ugljena, a Komisija sada priprema prijedlog za uvođenje embarga na naftu, kazali su šefovi diplomacija Irske, Litve i Nizozemske. Međutim, trenutno nema dogovora oko zabrane uvoza sirove ruske nafte, piše Reuters.

Prvi čovjek europske diplomacije Josep Borrell danas je kazao da mnogi ministri vanjskih poslova, koji su sudjelovali na sastanku diplomatskih predstavnika zemalja članica u Luksemburgu, podržavaju zabranu uvoza nafte, ali da bi za neke embargo predstavljao “asimetrični šok”. “Ništa ne isključujemo, čak ni sankcije na naftu i plin”, kazao je.

Embargo na rusku naftu mogao bi biti dio sljedećeg paketa europskih sankcija, kazao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Smijurija ! Rusija da ugrozi količinu iz Azije i Afrike ? ma hajte molim vas !

Blanka
Blanka
1 mjesec prije

Nema veze. Momentalno natjerat sve EU member states I banane koji bi da se pridruze EU neofaxistima od ponoci da prekinu koristenje ruskog plina. I nafte. I mirna Bosna, ovaj, Europa!

Kupit par milijardi bicikla made in PCR i dostojanstveno otpustiti 400 miliona radnika u EU. Al pokazat rujama srednji prst. I plakat velikom bratu da im salje Bidenova jaja, po uzoru omad na Trumanova 🙂

Sejdo pijandura
Sejdo pijandura
1 mjesec prije

Ne razumijem, zašto čekati do kraja godine?! Embargo odmah! (Pa umjesto da pucate sami sebi u noge, stanite na “paštetu” i završite s tim).

Cakarevi doci
Cakarevi doci
1 mjesec prije

Ja znam samo jedno sto god vise sankcija rusiji nama je gore

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Cakarevi doci
1 mjesec prije

Sa’će I tebe optuzit da “viris iz Putinova rektuma”… Opasno je danas mislit svojom glavom – sada je IN EU – anglosaksonsko jednoumlje, poglavlje “uvod u rigidni komunizam”. Sve je krenulo antologijskim Yankee recenicom u UN “Tko nije sa nama, taj je protiv nas”.

Kvico
Kvico
1 mjesec prije

Rjesenje je jednostavno i vrlo ucinkovito a dosad je vise puta primjenjivano.Ali sad je Europa u pitanju gdje mnogima pase ,sto gore to bolje, a mogu samo povecat proizvodnju i time smanjit cijenu sto bi Rusiji bio najgori udarac.Ali ovdje se igra neka druga igra

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 mjesec prije

Cek, jel to ovi iz “Putinova supla” sto zagovaraju monolitno jedinstvo rade u Putinovu interesu, pa prave “sto gore to bolje”?
I objasni nam malo to “povecanje proizvodnje”

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Treba realno sagledati situaciju, a ne lupetat k’o zadnji mahalas, vec uzet Excel, pa ubacit podatke pa onda doc do zakljucka da su proizvidjaci limitirani sa proizvodnjom koju mogu povecati par postotaka, no ne mogu nadomjestiti ukupne kolicine koje dolaze iz rujelanda.. Kako god da podesis excel data, total je na kraju crven (nema veze sa sovjetskim savezom).. Ti recimo dnevno mozes na bausteli ozidat 100 kvadrata ciglom, al ne mozes 300, ma koliko ti to zelio. Mozes mozda par kvadrata vise, al nedovoljno.

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Blankice,didovo pametno,postoje rezerve koje upravo sluze za intervenciju na trzistu.More se ako se oce,jednostavno i bezbolno i bez prolivanja nevine krvi.

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Putin je poremecena osoba koja ima u rukan atomsko oruzje komu je ko Amerika prvi neprijatelj ali je cijevi okrenuo prema Europi iako mu je Amerika na 5 milja razdaljine.Jesi ikad cula da je tu bilo kakvog konflikta?Njega,odnosno negov poremecaj,se samo koristi za ostvarenje drugih ciljeva .On nije vjecan a ciljevi ostaju,kuzis?Sto se nafte tice odes lipo na googl i ukucas “ölpreis” pa ces lipo na diagramu vidit da su cijene nafte isle cak u minus kad je neko htio a ne trziste dirigovalo,kapisi?Onda bi Putin istu moga za djabe dilit,kapisi?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 mjesec prije

Drzite se vi vase smrdljive Miljacke i poderanih gaca.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Rusija se i jeste osilila zato što smatra da je Europa ovisna o njihovim energentima i da je nezamjenjiva. Eeeej moja Rusijo, puna su groblja nezamjenjivih.