Published On: Sat, Aug 26th, 2017

SAVEZ BOŠNJAČKIH NVO U OTVORENOM PISMU AMBASADORU AUSTRIJE U BIH Uvažena ekselencijo, ako nam se Sebastian Kurz ne izvini, postat će nepoželjna osoba u BiH!

Savez bošnjačkih nevladninih organizacija uputio je otvoreno pismo NJ.E. Martinu Pammeru, ambasadoru Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, povodom izjave ministra vanjskih poslova Republike Austrije o plaćanju pokrivenih ženama u BiH za nošenje marame. Pismo prenosimo u cjelosti.

 

Vaša ekselencijo, uvaženi gospodine Pammer,

 

Građani Bosne i Hercegovine pa i Bošnjaci, kao njen narod, gaje velike simpatije prema državi Austriji i njenom narodu. Naše prijateljstvo ima duboke korijene i kao narod smo ponosni na tu činjenicu. U našoj Domovini, na svakom mjestu, prisutni su tragovi u kulturi i civilizaciji koju su Austrijanci ostavili iz vremena dok je Bosna bila dio Austrougarske monarhije. Uvijek ćemo se rado prisjećati pokojnog Alojza Mocka – i njegovog doprinosa, koji je dao za očuvanje integriteta naše Domovine. Veliki respekt osjećamo i prema gospodinu Volfgangu Petriču (Wolfgang Petritsch) – koji se zalagao za one iste principe za koje se zalagao i pokojni Mock. Osim ove dvojice austrijskih diplomata mi izražavama poštovanje i prema nj. e. Valentinu Incku, Viskom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Uvažena ekselencijo, kao grom iz vedra neba, pogodila nas je izjava gosp. Sebastiana Kurza, ministra vanjskih poslova Vaše države. Naime, kao što Vam je poznato gosp. Kurz je uzjavio: „U Sarajevu ili Prištini se, naprimjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu.“ Ova izjava izazvala je kod nas Bosanaca i Bošnjaka veliku frapiranost, utoliko veću što gosp. Kurz ničim nije izazvan, što bez ikakvog povoda daje opasne izjave, koje mi Bošnjaci, koji imamo iskustvo genocida, smatramo uvredljivim i simptomatičnim. Osim toga, mi se borimo protiv islamofobije i iznenađeni smo i povrijeđeni da u ovoj prilici ona dolazi odakle se nismo nadali, od nama prijateljskog naroda i države.

 

Vaše ekselencijo, mi Bošnjaci nećemo upasti u zamku zbog ove opasne izjave jednog neodgovornog diplomate, kriviti naše dokazane prijatelje iz Austrije, ne daj Bože! Međutim, želimo Vas obavijestiti da je gosp. Kurz napravio presedan zbog kojeg ga smatramo isključivo odgovornim i ukoliko se ne izvini zbog te izjave u našim očima on je nepoželjna osoba u našoj Domovini. Molimo Vas da izvjestite Vašu Vladu da se gosp. Kurz ponaša islamofobično, da se svojim otrovnim izjavama izlazi izvan okvira svojeg mandata, da on nema nikakve veze sa vjerskim pravima i slobodama drugih država dajući sebi za pravo da se miješa u vjerskih život istih!

 

Isto tako prenesite gosp. Kurzu našu zabrinutost jačanjem desničarskih organizacija i pojedinaca u Austriji, čije djelovanje je u suprotnosti sa univerzalnim ljudskim principima.

 

Ambasadore Pammer, u ime Saveza za koordinaciju bošnjačkih nevladinih organizacija, želimo Vam mnogo zdravlja i uspjeha u budućem radu.
U Sarajevu 25.08.2017.
Predsjedavajući Saveza
Mirsad Spahić