Published On: Mon, Jun 12th, 2017

Savčenko protiv ulaska u NATO: “Rusija bi odgovorila raketiranjem Kijeva”

“U slučaju ulaska Ukrajine u NATO, Rusija će provesti raketni napad na Kijev”, za ukrajinski Obzor je izjavila zastupnica Vrhovne Rade Nadežda Savčenko.

Podsjetimo, Nadežda Savčenko je nakon puštanja iz ruskog zatvora, gdje je bila skoro dvije godine zbog optužbe za pomoć u ubojstvu dva ruska novinara u Donbasu, u Kijevu dočekana kao heroina. Predsjednik Porošenko ju je odlikovao i predstavljao je kao oličenje domoljublja i “ukrajinsku Ivanu Orleansku”.

Nakon početne euforije, Savčenko je brzo “razočarala” Porošenka i ukrajinske nacionaliste, jer je u neposrednoj blizini predsjedničke administracije u Kijevu organizirala prosvjednu akciju “Ne odustajemo od svojih bližnjih”. Cilj joj je bio podsjeti ukrajinske političare na razmjenu zarobljenika i da se ubrza proces prema odredbama “Sporazuma iz Minska“.

Kasnije je samoinicijativno posjetila Donbas i zatvorenike u Donjecku, a nedavno je rekla da se Sjedinjene Države loše odnose prema Ukrajini i njezinim stanovnicima, što može imati nepredvidive posljedice.

“Ako Sjedinjene Države nastave tako razgovarati s Kijevom, ukrajinska vlada će morati početi ucjenjivati Bijelu kuću. I nakon svih tih manipulacija, Ukrajina će na kraju biti na strani Rusije i započeti zajedničku borbu protiv američke vlade”, rekla je nedavno Nadežda Savčenko.

Oko oslobađanja Nadje Savčenko su dugo pregovarali bivši američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je po odlasku ukrajinske bivše pilotkinje za Kijev izjavio “kako će Savčenko sada zadavati glavobolje Ukrajini”.

“Mislim da je to smo učinili i oslobodili Savčenko bilo ispravno, bilo je potrebno vratiti i naše građane, što se i dogodilo. A Nadežda Savčenko neka sada bude glavobolja Ukrajine, jer je to specifična djevojka”, rekao je Lavrov nakon njenog puštanja iz ruskog zatvora i ispostavilo se da je bio u pravu, jer Savčenko doslovno izluđuje Porošenkovu vladu i dobar dio zastupnika u Vrhovnoj Radi.

“Jeste li spremni na 25 godina krvavog rata?”

“Ako Ukrajina uđe u NATO, Rusija će raketirati Kijev“, posljednja je u nizu izjava koju je Nadežda Savčenko dala za ukrajinski Obzor.

“Mi shvaćamo da nam za ulazak u NATO treba 25 godina. To su optimistična predviđanja. Jeste li spremni za takav spor rat koji bi na našem teritoriju trajao 25 godina? Svaki dan bi imali dva, tri ili deset poginulih ljudi. Jeste li spremni? Ja sam već umorna. Jeste li spremni od Ukrajine napraviti bojište kakva je bila za vrijeme Drugog svjetskog rata? Sada zamislite cijenu. Zamislite krstareće projektile u Kijevu. Zamislite četiri sata preleta bombardera nad Ukrajinom”, rekla je Savčenko, upozoravajući na kobne posljedice u slučaju pokretanju dugog procesa ulaska Ukrajine u NATO pakt, na što bi, po njenom mišljenju, “Rusija sigurno odgovorila dugogodišnjim napadima na zemlju”.