Published On: Sub, ožu. 17th, 2018

Saudijski princ: Razvit ćemo atomsku bombu 17. ožujka 2018.Nema komentara

Saudijska Arabija pokušava iskoristiti priliku dok je Donald Trump na vlasti, koji je bez zadrške daje potporu Saudijskoj Arabiji, da razvije nuklearnu bombu. Iako Saudijska Arabija već dulje vrijeme teži tome s obzirom na to da pod svaku cijenu želi postati nuklearna sila, do sada je bila odbijena od strane gotovo svih američkih administracija.

Blagoslov Amerike

Najavom saudijskog princa Mohammeda bin Salmana kako “Saudijska Arabija ne želi imati nikakve nuklearne bombe, ali ako Iran razvije nuklearnu bombu, bez sumnje će i oni to učiniti u najbržem mogućem roku”, zapravo je ispipavanje reakcije svijeta kako bi znao na koji način uopće krenuti u realizaciju nuklearnog projekta.

Dok svijet još šuti, a Donald Trump na indirektan način blagoslivlja tu ideju, jedini tko je energično reagirao te se protivi tome jest izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji od Donalda Trumpa traži da pod svaku cijenu spriječi Saudijsku Arabiju u toj namjeri. Izrael se boji da bi, u slučaju da padne s vlasti kraljevska obitelj te dođu radikalni islamisti, ta bomba mogla biti usmjerena upravo protiv Izraela.

Saudijsko Kraljevstvo, koje je zarobljeno u utrci za utjecaj s Iranom na Bliskom istoku i šire, pravi iskorak s planovima za razvoj nuklearne energije, a u sklopu plana reforme koji predvodi princ Mohammed radi smanjenja ovisnosti ekonomije te zemlje od nafte. O kolikoj je svoti novca riječ, govori i činjenica da se SAD, Južna Koreja, Rusija, Francuska i Kina nadmeću na multimilijarderskom natječaju za izgradnju prva dva nuklearna reaktora Saudijske Arabije.

Borba za prevlast u regiji

Iran i Saudijska Arabija na suprotnim su stranama u glavnim sukobima na Bliskom istoku, kako u Siriji tako i u Jemenu. Krajem prošle godine Iran i Saudijska Arabija razmijenili su teške optužbe zbog umiješanosti u rat u Jemenu te zamalo da nije došlo do rata između te dvije regionalne sile. Izjava saudijskog princa bin Salmana kod Iranaca je izazvala podsmijeh i ruganje. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana Bahram Qasemi kazao je kako princ Bin Salman “nema pojma o politici, osim ogorčenosti u izjavama, koja potiče od nedostatka predviđanja”.

Da svijet ipak treba pokazati odlučnost i zaustaviti saudijskog princa Mohammeda bin Salmana u njegovoj namjeri da napravi nuklearnu bombu dokazuje i izvještaj njemačke obavještajne službe BND u kojima se već upozoravalo da je princ izuzetno opasan i teži velikoj moći te pod svaku cijenu želi postati svjetski moćnik bez obzira na posljedice, prenosi Večernji List.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer