Published On: Sub, lip 3rd, 2017

Saudijski princ: “Mi nismo teroristi i ne živimo u Srednjem vijeku”

Poznati saudijski princ i milijarder Al-Waleed Bin Talal se oštro okomio na američkog novinara i analitičara Fareeda Zakariju, koji je nedavno za The Washington Post napisao članak “Kako su Saudijci izigrali Donalda Trumpa”.

Fareed Zakaria je Saudijsku Arabiju nazvao “središtem širenja terorizma”, piše Middle East Monitor.

Američki analitičar je na stranicama The Washington Posta podsjetio “kako Saudijska Arabija desetljećima širi netolerantnu verziju islama u cijelom muslimanskom svijetu”, misleći na vehabijsko tumačenje islama.

U odgovoru je princ Al-Waleed Bin Talal na svom Twitter profilu na dva jezika,  arapskom i engleskom, naveo argumente koji “pobijaju” tvrdnje Zakarije.

Prema saudijskom princu, njegova zemlja “sada ne živi u srednjem vijeku, a građani Saudijske Arabije koji su sudjelovali u napadima 11. rujna 2001. ne predstavljaju sve Saudijce”.

Priznajući “neke nedostatke” u vanjskoj politici Rijada, princ je istovremeno ukazao na “aktivne napore mladih lidera najvećih arapskih monarhija da uklone te razne nedostatke”.

U tom smislu, suprotstavljajući se protivniku Zakariji, saudijski princ Al-Waleed Bin Talal je istaknuo ulogu 31-godišnjeg prestolonasljednika i ministra obrane Saudijske Arabije, Muhammada bin Salmana, sina kralja Salmana bin Abdul-Aziza Al Sauda.

Kao dokaz svojih tvrdnji je naveo izvješća vodećih američkih medija, posebice televizijskog kanal CNN, koji su popratili “povijesni posjet” američkog predsjednika Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji, a koji su podsjetili američku publiku da je od 19 terorista koji su izvršili napada 11. rujna 2001. godine, “samo” njih 15 bilo iz Saudijske Arabije, dok su ostali bili državljani drugih zemalja.

Podsjetimo da su saudijski državljani druga najveća skupina stranih boraca i zapovjednika na terenu u redovima terorističke “Islamske države” u ratu u Iraku i Siriji, kao i da je većina mladih radikaliziranih muslimana u islamskom svijetu i na Zapadu prošla ispiranje mozga u džamijama, medresama i islamskim centrima koje je izgradio i još uvijek financira saudijski režim.