Published On: Pet, lis 29th, 2021

Saudijski princ: “Dobio sam otrovni prsten iz Rusije, dovoljno je samo se rukovati…”

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman predložio je korištenje “prstena otrova” da ubije pokojnog kralja Abdullaha, tvrdi bivši visoki saudijski obavještajni dužnosnik.

U intervjuu za CBS, Saad al-Jabri, koji je pobjegao iz Saudijske Arabije 2017. i živi u egzilu u Kanadi, otkrio je da je Mohammed bin Salman rekao svom rođaku 2014. da to želi učiniti kako bi očistio put do svog prijestolja. njegov otac, kraljev polubrat, piše Jutarnji list.

U tadašnjoj vladajućoj obitelji vladala je napetost oko nasljeđivanja prijestolja, a saudijska vlada je Jabrija nazvala ‘diskreditiranim bivšim dužnosnikom s dugom poviješću izmišljotina iza sebe’.

U intervjuu za CBS, Jabri je upozorio da je prijestolonasljednik “psihopat i ubojica bez empatije i osoba koja predstavlja prijetnju svom narodu, Amerikancima i planetu”.

Također je otkrio da je na sastanku održanom 2014. svom rođaku, princu Mohammedu bin Nayefu, tadašnjem ministru unutarnjih poslova zemlje, predložio da organiziraju atentat na kralja Abdullaha.

“Rekao mu je – želim ubiti kralja Abdulaha. Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Sve što trebam učiniti je stisnuti mu ruku i bit će gotovo”, rekao je Jabri i dodao:

“Možda se samo hvalio, ali, rekao je to i mi smo to shvatili ozbiljno.”

Na kraju se sve riješilo u privatnosti na kraljevskom dvoru. Sastanak je tajno snimljen, a on zna gdje su dvije kopije te snimke.

Abdullah je preminuo u 90. godini 2015. godine, a naslijedio ga je polubrat Salman, otac Mohammeda bin Salmana, koji je imenovao Mohammeda bin Nayefa za prijestolonasljednika.

Godine 2017. zamijenio ga je Mohammed bin Salman kao prijestolonasljednik. Izgubio je i titulu ministra unutarnjih poslova i navodno je stavljen u kućni pritvor prije nego što je prošle godine završio u pritvoru zbog neidentificiranih optužbi.

Saad al-Jabri je pobjegao u Kanadu nakon što je svrgnut Mohammed bin Nayef.

U intervjuu je također otkrio da ga je prijatelj iz obavještajne službe Bliskog istoka upozorio da Mohammed bin Salman šalje svoj saudijski tim ubojica da ga ubiju u listopadu 2018., samo nekoliko dana nakon što su saudijski agenti ubili saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Turskoj.

Tim od šest ubojica sletio je u zračnu luku Ottawa, ali su deportirani nakon što su carinski službenici utvrdili da nose “sumnjivu opremu za analizu DNK”.

Jabri je prošle godine optužio prijestolonasljednika za pokušaj ubojstva u građanskoj tužbi podnesenoj na američkom saveznom sudu, ali je princ odbacio optužbe. Također je zanijekao bilo kakvu umiješanost u ubojstvo Jamala Khashoggija, iako su američke obavještajne službe procijenile da je upravo on odobrio operaciju.

BBC je kontaktirao saudijsku vladu kako bi komentirao ove optužbe. U priopćenju poslanom CBS-u, saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu opisalo je Jabrija kao “diskreditiranog bivšeg dužnosnika s dugom poviješću izmišljotina kako bi prikrio financijske zločine koje je počinio”.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare