Published On: Thu, Nov 23rd, 2017

Saudijske prinčeve muči Blackwater – Tvrtka kaže: “Mi to ne radimo, jer nije po zakonu”

Članove kraljevske obitelji i bogate poduzetnike uhićene početkom studenog u Saudijskoj Arabiji su mučili pripadnici američke privatne vojne tvrtke, piše Daily Mail.

U opširnoj reportaži Daily Mail piše kako riječ o plaćenicima tvrtke Academi, nekada poznate kao Blackwater, koji su tukli i pokušali slomiti zatočenike kako bi od njih iznudili priznanja za koruptivne radnje koje im se stavljaju na teret.

“Izvan hotela u kojem se nalaze zatočenici se mogu vidjeti oklopna vozila saudijske obavještajne službe, ali i privatne vojne tvrtke Academi”, prenosi izvor koji je britanski list izvijestio o slučaju.

Američka privatna vojna tvrtka opovrgava optužbe i tvrdi “kako njezini uposlenici nisu sudjelovali u mučenju, budući da je to zabranjeno zakonima Sjedinjenih Američkih Država”.

Izgovor nije vrijedan komentara i dovoljno se prisjetiti metoda Blackwatera iz Iraka, kasnije PMC Academi diljem svijeta.

“Mi ne pružamo sigurnosne usluge Kraljevini Saudijske Arabije, nismo u kontaktu i nemamo veze s bilo kojim vladinim dužnosnicima ili privatnom strankom u vezi s tim optužbama”, priopćio je Academi.

Prema reportaži britanskog lista, krunski princ Mohammed bin Salman osobno sudjeluje u ispitivanju osumnjičenika i već je zaplijenio 194 milijarde dolara od zatočenih prinčeva i poduzetnika.

Podsjećamo da je Antikorupcijski odbor, kojeg je u Saudijskoj Arabiji prema kraljevskom dekretu osnovao i vodi ga krunski princ Mohammed bin Salman, uhićeno 11 prinčeva, četiri ministra, desetine bivših ministara i brojni istaknuti poduzetnici. Svi su osumnjičeni za korupciju, a među njima je i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, princ Al-Waleed bin Talal.

Izvor britanskog lista je potvrdio da su svi čuvari iz privatne vojne tvrtke, jer Mohammed Bin Salman ne želi da se saudijsko osoblje vidi sa zatočenicima.

“Izvan hotela u kojima su zatočeni vidite oklopna vozila saudijskih specijalnih snaga. Ali iznutra su pripadnici privatne vojne tvrtke. Doveli su svoje ljude iz Abu Dabija i sada su zaduženi za sve”, naši šefovi tamo pozdravljaju na tim zatvorenicima”, rekao je izvor koji je zatražio da ostane anoniman.

“Kada je nešto veliko, Mohammed Bin Salman im osobno postavlja pitanja. S njima lijepo govori pri ispitivanju, a onda napusti sobu i ulaze plaćenici Koji zatvorenike šamaraju, vrijeđaju i muče”, dodao je izvor.

Na kraju je rekao kako krunski princ očajnički želi potvrditi i učvrstiti svoju vlast utjerujući svima strah u kosti i želi otkriti navodnu mrežu stranih dužnosnika koji su uzimali mito od saudijskih prinčeva.

Izvor: Daily Mail