Published On: Wed, Jul 5th, 2017

Saudijska Arabija i saveznici dobili odgovor Katara na svoje zahtjeve

Saudijska Arabija i njezini saveznici u katarskoj krizi primili su odgovor Dohe na svoje zahtjeve, potvrdili su u srijedu, ne precizirajući kakav.

“Ministar Adel al-Džubeir primio je od kuvajtskog državnog ministra šeika Mohamada al-Abdulaha al-Sabaha službeni odgovor Katara na zahtjeve zemalja koje ga bojkotiraju”, potvrdio je saudijski ministar vanjskih poslova na Twitteru.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su 5. lipnja diplomatske odnose s Katarom, optuživši ga među ostalim da podržava terorizam i da ima prebliske odnose s Iranom. Potom su mu poslali službeno pismo s 13 zahtjeva, tražeći među ostalim da prestane podržavati Muslimansko bratstvo, da zatvori televizijsku postaju Al-Jazeeru i smanji suradnju s Teheranom.

U nedjelju navečer su za 48 sati produljili prvi rok od deset dana postavljen Dohi za odgovor, na zahtjev Kuvajta, koji posreduje u toj krizi. Katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohamed ben Abderahman Al-Thani rekao je u utorak u Dohi da su zahtjevi arapskih susjeda “nerealni” i da se “ne odnose na terorizam nego da žele ukinuti slobodu izražavanja”.

“Četiri zemlje primile su odgovor Katara, preko Kuvajta, i to prije isteka roka. Na njega će biti pravovremeno odgovoreno”, objavio je u srijedu ujutro na Twitteru saudijski ministar vanjskih poslova. Šefovi diplomacija tih četiriju zemalja sastat će se u srijedu u Kairu kako bi razgovarali o idućim koracima u toj krizi./Hina/HMS/