Published On: Sri, lip. 6th, 2018

JER ONI TO ZNAJU: Saudijke lude za instruktorima vožnje u Hercegovini

Vlasti Saudijske Arabije su počele odnedavno izdavati vozačke dozvole ženama, samo tri tjedna od stupanja na snagu kraljevske uredbe kojom se dopušta ženama da upravljaju vozilima.

Agencija za promet Saudijske Arabije je navela da je počela mijenjati međunarodne vozačke dozvole za saudijske dozvole, uoči 24. lipnjakada bi žene i službeno trebale početi voziti.

Saudijska Arabija je jedina zemlja u svijetu u kojoj žene dosad nisu imale pravo upravljati vozilom.

U listopadu 2017. godine kralj Salman je najavio da će ta zabrana biti ukinuta u lipnju 2018. godine, u okviru reformi koje je potaknuo njegov sin, prijestolonasljednik Muhamed bin Salman.

Uručivanje saudijskih dozvola u ponedjeljak je organizirano  na brojnim mjestima u nekoliko gradova.

Međutim problem koji je nastao kulturološke je prirode. Instruktori vožnje koji su odgojeni u strogom šerijatu ne smiju gledati u noge vozačicama. Opet one, ne mogu stiskati kvačilo i kočnicu da noga barem malo ne proviri.

Instruktorica vožnje u Saudiji nedostaje. I trenutno su najtraženije zanimanje.

Sličan je problem i u Sarajevu. Saudijci koji dovedu svoje gospođe na polaganje vozačkog ispita ne dozvoljavaju da  lokalni instruktori u Sarajevu ostanu sami s njima.

Saudijke su međutim pronašle rješenje. Posjetom Hercegovini, u turističkim aranžmanima bez muževa usput obave i polaganje vozačkih  ispita.

BH vozačke dozvole priznaju se u Saudiji.

Kako nam je rekao Darko Brkan, instruktor vožnje, koji u pauzama između instrukcija vodi portal Raskrinkavanje.ba Saudijke su ka metak.

Pitali smo ga koji metak? Jel onaj Emirov.

Zarumenio se u obrazima.

Poskok.info

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer