Published On: Pon, stu 5th, 2018

Saudijci ostaju u vojnim akademijama Njemačke, unatoč ratu u Jemenu i ubojstvu Khashoggija

Nedavno se saznalo da je njemačka kancelarka Angela Merkel na summitu o Siriji u Istanbulu, gdje je razgovarala s turskom predsjednikom Erdoganom, ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i  svojim europskim kolegom Emmanuelom Macronom, pregovarala s figom u džepu i da je Njemačka islamistima u Idlibu poslala pomoć od 50 milijuna eura. Iako izgleda da se drži podalje od Bliskog istoka, čini se da Berlin, koliko god je moguće, pokušava penetrirati u ovu regiju i imati određeni utjecaj na procese koji se tamo odvijaju.

Sada se saznaje da savezna vlada u Berlinu, iako je zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu obustavila isporuke oružja Rijadu i njegovim saveznicima, nastavlja vojnu suradnju sa saudijskim režimom. Naime, ranije dogovorena obuka saudijskih kadeta na Vojnoj akademiji u Hamburgu nije obustavljena i po završetku školovanja će se polaznici vratiti u kraljevstvo kao časnici raznih rodova saudijske vojske.

Unatoč ubojstvu Khashoggija i saudijskih zločina u Jemenu, Bundeswehr nastavlja trenirati saudijske vojnike i na Vojnoj akademiji u Hamburgu obuku trenutno pohađa sedam kandidata za časnički kadar oružanih snaga Saudijske Arabije, piše nedjeljno izdanje njemačkog lista Bild.

Ministarstva obrane Njemačke je potvrdilo kako saudijski kadeti trenutno pohađaju tečaj jezika, što je uvjet za obrazovanje za časnike planirano za 2019. godinu. Ministarstvo nije odlučilo prekinuti obrazovanje saudijskih kadeta zbog napetosti s Rijadom.

Službeni predstavnik ministarstva je na zahtjev tiska objasnio da će se obrazovanje nastaviti prema planu i programu, osim ako relevantna politička tijela ne odluče drugačije.

Sljedeće godine bi njemačka vojna akademija trebala primiti još sedam saudijskih kandidata. Međutim, konačna odluka o tom pitanju treba biti donesena tek početkom 2019. godine.

Kao što podsjeća njemački list, obuka saudijske vojske je počela nakon posjete njemačke ministrice obrane Ursule von der Layen glavnom gradu Saudijske Arabije u prosincu 2016. godine, kada je dogovoreno da će pripadnici saudijske vojske proći obuku u Vojnoj akademiji u  Hamburgu. Ugovor u slanju saudijskih kadeta u Njemačku je potpisan 30. travnja 2017. godine.

Prema sporazumu, nakon što prođu tečaj jezika, saudijski kadeti će proći obuku u školama pješaštva ili za časnike zrakoplovnih snaga, a nakon toga će tri ili četiri godine pohađati nastavu na Sveučilištu Bundeswehra.

Naravno, sve troškove obuke u potpunosti snosi saudijska strana. U prvom se sporazumu ne spominje točan broj pripadnika saudijske vojske koji će biti poslani na vojnu akademiju u Njemačku. U početku je to bilo oko tri ili četiri kandidata za časnike godišnje, a onda se brojka povećala na sedam.

Podsjetimo, od 2015. Saudijska Arabija vodi savez od devet država koje se bore protiv siromašnog Jemena, ali u više od tri godine genocidne agresije i pomorske, zračne i kopnene blokade, saudijska koalicija ne uspijeva poraziti jemenske borce. Rat je doveo do humanitarne katastrofe, koju UN trenutno smatra najgorom u svijetu.

Nakon ubojstva novinara Khashoggija u generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, njemačka je vlada priopćila kako će tijekom trajanja istrage prestati izdavati izvozne dozvole za isporuku oružja zemljama uključenim u sukob u Jemenu. Međutim, nastavlja se obuka saudijskih kadeta, koji bi kasnije trebali biti časnici saudijske vojske, kojoj kronično nedostaju ljudi s vojnim znanjima i vještinama kakva samo mogu steći na vojnim akademijama Ministarstva obrane Njemačke.

Bild

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare