Published On: Pon, velj 22nd, 2021

SATTLER: Težiti smanjivanju ovolikog prisustva međunarodne zajednice u BiH

Šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler rekao je danas u Banja Luci u vezi s pitanjem o potrebi zatvaranja OHR-a kako je takvo međunarodno prisustvo nekompatibilno s članstvom BiH u Uniji, te da na tom planu svakako treba težiti postupno smanjivanju tog prisustva.

Sattler je izjavio novinarima kako su posljednje najave zainteresiranosti Njemačke u vezi sa situacijom u BiH pozitivne jer pokazuju snažno angažiranje te zemlje kao jedne od glavnih članica EU.

On je istaknuo kako je zadnjih godina vidna podrška u BiH na planu eurointegracija, te da to u najvećem postotku podržavaju i građani.

“To je pokazatelj da je EU najrealniji partner BiH, o čemu govori i dosadašnja podrška Europe na saniranju posljedica virusa korona”, rekao je Sattler uoči sjednice Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH, koja se održava u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Šef Izaslanstva EU naveo je kako je prošla godina pokazala da su mogući iskoraci BiH na planu eurointegracija iako je, kako je dodao, moglo i bolje.

Sattler je naglasio kako je ovo “godina prilika”.

“Primjetna je pažnja EU kada je riječ o BiH, ali i ona koja dolazi preko Atlantika. Treba iskoristiti prilike u smislu da se u zadatim rokovima ispuni 14 ključnih prioriteta za pristupanje BiH EU, odnosno reformi koje treba provesti. Realno, ima teških pitanja koja se neće rješavati preko noći, ali očekujemo snažniji angažman izabranih predstavnika kako bismo ispunili očekivanja na planu europskih integracija”, rekao je Sattler./HMS/