Published On: Pet, lis 16th, 2020

SATTLER NEMA POJMA S KIM IMA POSLA: EU je donirala 200 milijuna dolara. Svi se žele utaliti. Zato radovi stoje…

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler bio je domaćin drugog sastanka na visokoj razini o Koridoru Vc održanog danas putem video linka, na kojem su sudjelovali predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Republike Srpske Radovan Višković, nadležni ministri, direktori JP Autoceste FBiH i JP Autoputevi RS, kao i predstavnici Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju i o budućim planovima za izgradnju autoceste na Koridoru Vc u BiH, s posebnim naglaskom na ubrzavanje radova.

Koridor Vc najambiciozniji je investicijski program u Bosni i Hercegovini, koji zahtijeva značajna financijska sredstva i ljudske resurse. Europska unija najveći je donator koji je za izgradnju za izgradnju 11 poddionica autoceste na Koridoru Vc u BiH izdvojila više od 200 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz Investicijski okvir zapadnog Balkana (WBIF), nadopunjavajući zajmove EIB-a i EBRD-a.

Nakon sastanka, veleposlanik Sattler je posjetio radove na iskopu tunela Ivan.

– Drago mi je što vidim da su unatoč pandemiji radovi na izgradnji ovog značajnog investicijskog projekta nastavljeni na većini lokacija. Međutim, kao što sam naglasio na današnjem sastanku na visokoj razini, potrebno je riješiti prepreke radi ubrzavanja radova. EU će nastaviti pružati podršku, uključujući kroz Ekonomski i Investicijski plan za zapadni Balkan koji je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi predstavio prošli tjedan- naglasio je.

Tijekom sastanka, predstavnici vlasti potvrdili su opredjeljenje za ubrzavanje priprema i provedbe dosadašnjih ulaganja u Koridor Vc. Predstavnici Europske banke za razvoj i obnovu i Europske investicijske banke istaknuli su svoju spremnost pomoći u tom pravcu.

Koridor Vc je prioritet koji će osigurati moderne prometne veze koje povezuju zemlju s regijom i EU za dobrobit građana i ekonomije.

Europska unija je 2015. godine pokrenula Agendu za povezivanje za zapadni Balkan te osigurala izdvajanje bespovratnih sredstava za sufinanciranje ključnih prometnih i energetskih veza u regiji do 2020. godine.

Za sljedeće razdoblje kroz sveobuhvatni Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, Europska unija nastoji potaknuti dugoročni ekonomski oporavak, podržati zelenu i digitalnu tranziciju te podržati regionalne integracije i povezanost s Europskom unijom, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH./HMS/