Published On: Sri, velj 17th, 2021

SATTLER: Mora se težiti postupnom gašenju OHR

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Јohann Sattler izjavio je da se mora težiti postupnom gašenju OHR jer je postojanje ovakve institucije u BiH dugoročno nekompatibilno s članstvom u EU.

– Što se tiče suradnje mog ureda i OHR, moje opredjeljenje je izgradnja koalicija. Svatko tko želi pomoći i doprinijeti na konstruktivna način je netko s kim želim surađivati – rekao je Sattler.

Sattler je napomenuo da je Mostar aktuslan primjer dobre suradnje između Delegacije EU, OHR, američkog veleposlanstva i drugih.

Govoreći o novom vodstvu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, Sattler je naveo da EU od njih očekuje da vlastitim primjerom pokažu što znači zaštita integriteta pravosuđa, te da im EU neće dati blanko podršku.

– O novom vodstvu VSTS-a ćemo suditi po njihovim djelima. Predsjednik i potpredsjednici sada imaju priliku okrenuti novu stranicu i vratiti povjerenje u pravosuđe. Oni sada trebaju vlastitim primjerom pokazati što znači zaštita integriteta pravosuđa, kazao je Sattler za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, to bi značilo hitno uspostavljanje odjeljenja za integritet unutar VSTS-a, koje bi trebalo provjeravati nositelje pravosudnih funkcija.

Kad je riječ o europskim integracijama, Sattler je naveo da je neophodno ojačati zamah u ovom pravcu.

– Ima toliko stvari koje treba uraditi u 2021. godini. Mišljenje Europske komisije je na stolu već dvije godine. Riješili smo Mostar i nekoliko manjih stvari. Moramo uraditi mnogo, mnogo više i brže. Vi morate usvojiti na tisuće pravnih akata – naglasio je Sattler.

On je dodao da je BiH veoma blizu napretka u vezi sa zakonom o javnim nabavkama, te da je to vrsta zamaha koji daje rezultate./Srna/HMS/