Published On: Sri, stu 3rd, 2021

SATTLER I NELSON sutra na pokretanju Skupštine građana BiH


EU u BiH je pokrenula Skupštinu građana, inovativni model deliberativne demokratije, koji nudi jedinstvenu priliku građanima u BiH da direktno izraze svoje stavove o ustavnim i izbornim reformama, da preporuče konkretna rješenja za eliminaciju diskriminatornih odredbi Ustava BiH i za unapređenje Izbornog zakona.

Ovaj proces se zasniva na dva kruga slučajnog odabira građana kao reprezentativnog uzorka stanovništva zemlje. Tokom pripremne faze procesa, koja je završena u kolovozu ove godine, obavljen je prvi krug. Pismo koje su potpisali ambasadori EU, SAD-a i Misije OSCE-a u BiH, upućeno je na 4.000 nasumično odabranih domaćinstava, pozivajući građane da iskažu svoj interes za sudjelovanje u Skupštini građana BiH registracijom putem web stranice www.skupstinagradjana.ba.

Drugi krug nasumičnog odabira građana će se održati u četvrtak, 4. studenog 2021. godine u Sarajevu, u Međunarodnom centru za djecu i mlade na Grbavici (Kemala Kapetanovića 17), mjestu koje je prilagođeno mjerama Covid-19. Među onima koji su se prijavili za učešće u Skupštini građana BiH, konačna grupa od ukupno 57 članova Skupštine će biti nasumično odabrana uz pomoć kompjuterskog softvera i ždrijebanja.

Prije početka događaja, u 11.00 sati, bit će upriličene izjave za medije ambasadora EU u BiH Johanna Sattlera, ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona i zamjenika šefa Misije OSCE-a u BiH Dmitrija Iordanidija.

Sami događaj će početi u 11.30 sati, a bit će otvoren za javnost (uživo prijenos) i medije putem Facebook stranice EU u BiH, Facebook stranice događaja kao​ i Zoom platforme na linku:  VIDEO ID: 820 3287 7441; Passcode: Skupstina1).

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Dunja
Dunja
1 godina prije

Ma jel dosta više ispiranja mozgova narodu i zamazivanja očiju! Demokratija i građanstvo u islamskim državama ne postoji. Zaboravite.

djikane
djikane
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

gdje ti zivis

Dunja sejice
Dunja sejice
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

I tvoje su oci podobro zamazane, ili ti je glava jos u gnjojivu.

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja sejice
1 godina prije

Admin, ja čekam na approval a kako ovakvi bilmezi prolaze?

Dunja
Dunja
1 godina prije

Oni znaju, ali neće da priznaju da BiH nikada neće biti europska demokratska država, jer pored SDA to je nemoguće.

Dunja
Dunja
1 godina prije

Vjerovatno svakom “nadobudnom” građaninu daju po 100 km da učestvuju?

Bojan
Bojan
1 godina prije

Svi ti nasumično odabrani će u demokratskoj raspravi reći kako Dodika i Čovića treba uhapsiti.

djuro
djuro
1 godina prije

Ponovo eksperimentiraju na nama,. Zašto to ne probaju kući

tabula
tabula
1 godina prije

Opet nekakve inovacije.! Već smo imali jednu Daytonski inovaciju, kakve nema nigdje na svijetu, a koja je doživjela potpuni krah. Novi eksperiment im je deliberativna demokracija, koju predlagači u svojim zemljama niti su kad imali niti će je ikad imati. Ovo mi opet liči na neko muljanje, jer su upravo Ameri protivnici masovnog odlučivanja naroda. Za njih je npr. švicarski sistem gdje se nijedan zakon ne može donijeti bez referenduma, vrlo konzervativan. Šta im sad bi da pitaju narod za savjet? A osim toga, pojam “Demokracija” kojem se dodaju kojekakvi prefiksi i sufiksi, ne znači ništa, sam taj pojam označava svoju suštinu. Daj Bože da to sve izađe na dobro.

Uzput
Uzput
1 godina prije

Hbalo na.u…, još jedno prdoklačenje u režiji bjelosvjetskih hohštaplera; siguran sam da će to biti nalik na narativ onih ishlapjelih i uspaljenih metuzalema kruga 99.