Published On: Sub, svi 8th, 2021

SATTLER: Ekonomski i investicijski plan EU za zapadni Balkan vrijedan je devet milijardi eura

Veleposlanik Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dana Europe, sa željom da Dan Europe služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju.

U video obraćanju Sattler je kazao da je Dan Europe prilika da se osvrnemo na ono što je postignuto u proteklih dvanaest mjeseci i sagledamo mogućnosti koje nam donosi naredna godina.

Unatoč svim frustracijama, patnjama i žalosti koje nam je donijela pandemija koronavirusa, Sattler smatra da je ona podsjetnik da ujedinjeni u zajedničkom cilju možemo uspjeti.

Izrazio je nadu da će svi u narednim mjesecima pobijediti Covid-19, te da ta pobjeda također znači da željno očekujemo oporavak.

Građani Bosne i Hercegovine, rekao je, sada kreću na put oporavka, kao i građani širom kontinenta.

– Europska unija usmjerila je svoje političke i ekonomske resurse kako bi osigurala snažan i održaiv oporavak. Dio ambicioznog makroekonomskog programa EU je Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan vrijedan devet milijardi eura, naglasio je Sattler.

U BiH se već provodi značajan program pomoći EU, podsjetio je, i to kroz nabavku medicinske opreme, za očuvanje radnih mjesta i podršku gospodarstvu.

Sattler smatra da unatoč ogromnim izazovima uzrokovanih pandemijom, napredak Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji nije zaustavljen i ostaje zajednički cilj.

Daljnji napredak, istaknuo je on, može i treba se postići tijekom 2021.godine.

– Plan je sveobuhvatan i zahtjevan, uključuje ustavne amandmane za jačanje demokratske odgovornosti i borbu protiv diskriminacije, pravovremenu i učinkovitu provedbu sudskih odluka i korake koji će osigurati da politički, izborni i administrativni sustav djeluju efikasnije u službi građana – naglasio je Sattler.

Nijedna od ovih promjena, naveo je, niije jednostavna, ali nije ni nemoguća a „sve su za dobrobit građana BiH“, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

– Ogromne poteškoće u prošloj godini pokazuju da se konkretan i principijelan napredak može ostvariti čak i u najtežim okolnostima, sve dok imamo zajednički cilj. Neka ovaj Dan Evrope služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju, poručio je specijalni predstavnik i šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johanna Sattlera građanima BiH povodom Dana Europe 9.svibnja./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x