Published On: Pon, velj 3rd, 2014

SASTANAK U ISTANBULU Bevanda pozvao turske privrednike na ulaganja

SARAJEVO – Predsjedatelj Vijeća ministra BiH Vjekoslav Bevanda informirao je predstavnike Istanbulske trgovinske komore o poreznim olakšicama za strane investitore i mogućnostima za ulaganje u razne oblasti , te pozvao turske gospodarstvenike da ulažu u BiH .

Bevanda i predstavnici Komore , koju je predvodio predsjednik Ibrahim Çağlar , zaključili su da je suradnja BiH i Turske dobra , ali i da postoji još dosta neiskorištenih kapaciteta .

Bevanda je danas u Istanbulu upoznao predstavnike komore s mnogobrojnim mogućnostima za ulaganje u cestovnu infrastrukturu , zračne luke , plovne puteve , te s nizom mogućih investiranja u nova ili već postojeća poduzeća u tekstilnoj i drvnoj industriji , poljoprivredi i turizmu .

On je prenio privrednicima da između BiH i Turske postoje potpisani brojni ugovori i sporazumi koji olakšavaju poslovnu suradnju i investiranja , saopšteno je iz Vijeća ministara BiH .

Kao primjere naveo je Ugovor o vanjskoj trgovini , te sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja io zaštiti i promociji investicija , te druge bilateralne i multilateralne sporazume koji su od izuzetne koristi za strane investitore .

On je u razgovoru sa delegacijom Istanbulske trgovinske komore istakao da je BiH 2007. godine pristupila sporazumu CEFTA .

Bevanda je naglasio da je BiH potpisala sa EU preferencijalni ugovor o izvozu na tržište sa više od 500 miliona stanovnika, gdje je 95 odsto proizvoda oslobođeno svih taksi, te da je KM striktno vezana za evro, što joj daje dodatnu stabilnost.
On je informisao domaćine o programu rada Savjeta ministara, te ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Čaglar je rekao da Istanbulska trgovinska komora ima 350.000 članica što predstavlja trećinu svih poslovnih subjekata u Turskoj, te napomenuo da trenutno najveću pažnju posvećuju jačanju svijesti o energetskoj efikasnosti.

On je naglasio da Turska i BiH jačaju trgovinske kontakte i poručio da su vrata Istanbulske trgovinske komore otvorena za privrednike iz BiH i da BiH može uvijek da korisri usluge Komore u punom kapacitetu.

Sastanku u Istanbulskoj trgovinskoj komori prisustvovali su federalni ministar energije i rudarstva Erdal Trhulj i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovacko-neretvanskog kantona Donko Jović.

(Vijesti.ba/Srna)