Published On: Mon, Aug 24th, 2015

SASTANAK U BERLINU Merkel i Hollande odlučili pronaći rješenje za izbjegličku krizu

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel pokušat će u ponedjeljak u Berlinu dati novi francusko-njemački poticaj europskom odgovoru na izbjegličku krizu, doznaje se iz Elizejske palače

Dvoje čelnika će se sastati krajem poslijepodneva u kancelarkinom uredu na bilateralnom sastanku o stanju u Ukrajini i izbjeglicama i zatim će im se pridružiti ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.
Pariz naglašava da “treba dati poticaje za pokretanje odluka koje je donijela Europska unija krajem lipnja o migrantima, kao i za otvaranje novih rješenja”.
“Stanje se ne rješava i odluke EU-a nisu dovoljne, nisu dovoljno brze i nisu operativne”, dodaje se iz istog izvora.
Dvoje čelnika će također razgovarati o namjeri dviju zemalja da unaprijede usklađivanje politika azila, npr. norme prihvata i procedure prihvata radi uspostavljanja opće europske politike. Ne očekuju se novi dokumenti o tim pitanjima u ponedjeljak navečer, otkriva francusko predsjedništvo.
Među prioritetima je sastavljanje zajedničkog popisa sigurnih zemalja iz kojih migranti nisu a priori smatrani potražiteljima azila. Te popise su do sada zasebno neujednačeno sastavljale zemlje članice EU-a, osobito glede balkanskih zemalja.
To bi trebalo ubrzati pokretanje prihvatnih centara i identifikacije potražitelja azila i ilegalnih migranata u Italiji i Grčkoj određivanjem roka, npr. kraja godine.
Samo u subotu je talijanska obalna straža koordinirala spašavanje 4400 migranata u Sredozemnom moru, dok je od početka godine više od 100.000 migranata iz Afrike, Bliskog istoka i južne Azije stiglo u talijanske luke.
Njemačka očekuje dolazaka do 800.000 tražitelja azila u 2015. godini.