Published On: Thu, Jun 30th, 2016

SASTANAK U BERLINU Merkel dočekala Predsjedništvo uz najviše počasti: BiH bilježi velik napredak

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, točno u podne sastali su se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u Berlinu.

Merkel je državni vrh BiH dočekala uz najviše vojne i državničke počasti na platou ispred Saveznog ureda njemačke kancelarke, uz intoniranje i bh. himne.

Rezultati razgovora o provedbi reformske agende i europskom putu BiH predstavljeni su na konferenciji za medije na kojoj je Merkel s velikim optimizmom istaknula prijateljske veze dvije zemlje.

“Nastavili smo razgovor započet u srpnju prošle godine. Obećala sam da ćemo ovdje u Berlinu imati sljedeći susret na kojem ćemo razgovarati o problemima i napretku. Naše dvije zemlje dugo imaju prijateljske veze. Svatko tko ode u BiH shvati da puno ljudi tamo govori njemački jezik, da su živjeli u Njemačkoj za vrijeme rata, da su ovdje radili ili studirali, stvorili smo i uvjete za zapošljavanje”, kazala je Merkel, prenio je Klix.

Ipak, glavna točka današnjeg sastanka bila je europska perspektiva BiH o kojoj je njemačka kancelarka rekla da je od njene posljednje posjete BiH postignut veliki napredak na osnovu njemačko-britanske inicijative, od pitanja zakona o radu, mirovinskih i imovinskih stavki, transparentnijeg gospodarstva…

“BiH je Europskoj komisiji poslala zahtjev za pristup Europskoj uniji, koja ga je prihvatila i treba ga proslijediti, a to zavisi od ispunjavanja uvjeta koji će uslijediti”, kazala je njemačka kancelarka.

Prije susreta s kancelarkom Merkel, članove Predsjedništva BiH primio je predsjednik Njemačke Joachim Gauck, u predsjedničkoj rezidenciji, nekadašnjem dvorcu Bellevue.

Danas je planiran i susret bh. državnog vrha s predstavnicima njemačkog Bundestaga, zatim njemačkim privrednicima, te s predstavnicima Fondacije Konrad Adenauer.