Published On: Čet, ruj 14th, 2017

Čović, Cormack i Wigemark: Novi Izborni zakon mora ispuniti presudu Ustavnog suda

Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović obvezao se na razgovor o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark sastali sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Draganom Čovićem. Razgovarali su o nizu pitanja koja se tiču reformi, novom zamahu na putu ka EU, te osnaživanju vladavine prava.

Također su naglasili odgovornost svih bosanskohercegovačkih političara da osiguraju da se opći izbori 2018. godine održe nesmetano i da se institucije formiraju pravovremeno.

Predsjedavajući Predsjedništva Čović obavezao se na razgovor o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

Ambasadorica Cormack i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark naglasili su da bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, te približavati zemlju standardima Europske unije.

SAD i EU podržavaju konstruktivna nastojanja da se riješe razlike u stavovima i da zemlja napreduje na putu ka EU.