Published On: Pon, tra 26th, 2021

Sastanak Čovića i veleposlanika Republike Italije u BiH Nicole Minasija

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović primio je u oproštajnu posjetu veleposlanika Republike Italije u BiH Nicolu Minasija. Na početku sastanka predsjednik Čović naglasio je kako suradnja i prijateljski odnos koji je imao s veleposlanikom Nj. E. Minasijem može poslužiti kao primjer suradnje s jednim veleposlanikom i predstavnikom velike europske zemlje kao što je Republika Italija.

Predsjednik Čović i veleposlanik Minasi razgovarali su o zajedničkim aktivnostima institucija Bosne i Hercegovine i Republike Italije i odličnoj bilateralnoj suradnji koje je na visokoj razini u svim segmentima.

Na sastanku se razgovaralo i o aktivnostima koje su aktualne na unutarnjem planu kao što je reforma izbornog zakonodavstva koja treba ubrzati ključne reformske procese na europskom putu Bosne i Hercegovine. Uspostava funkcionalnog političkog sustava bez diskriminacije uz puno poštivanje jednakopravnosti tri konstitutivna naroda je temelj europskih civilizacijskih vrijednosti koje Bosna i Hercegovina žurno mora implementirati.
Gospodarska i infrastrukturna suradnja kao i direktne investicije Republike Italije kroz različite mehanizme trebaju biti nastavljene i proširene na različite oblasti s obzirom na odlična iskustva dviju zemalja.

Također, predsjednik Čović i veleposlanik Nj. E. Minasi razgovarali su i o izazovima pandemije i iskustva koji je prošla Republika Italija koja je osjetila najgore efekte pandemije i uspjela napraviti zdravstveni okvir i sustav kako bi očuvala zdravlje svoga stanovništva. Unutar Covax mehanizma potrebno je pojačati napore da sve europske zemlje mogu pravodobno zaštititi zdravlje svog stanovništva, osobito pred turističku sezonu koja je važna oblast za obje zemlje.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>