Published On: Thu, Aug 3rd, 2017

Šarović uputio pismo Europskoj komisiji povodom novih mjera Hrvatske

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uputio je pismo Europskoj komisiji povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj, kojim je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, nego do sada, i utvrđeno 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Pismo je upućeno generalnom direktoru Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianu Danielssonu.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovani gospodine Danielsson,

Republika Hrvatska donijela je novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima kojim je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole značajno većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego što je to bilo do sada. Prema odredbama ovog Pravilnika, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede će kontrolirati i voće i povrće koje se uvozi iz trećih zemalja na tržišne standarde, a koje podliježe samo općem tržišnom standardu.

Novim Pravilnikom uvodi se i značajno povećanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja koja sad iznosi 2.000 kuna (270 eura) za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća. Naknada koju su plaćali uvoznici iz trećih zemalja uključujući i BiH prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj prije donošenja novog Pravilnika iznosila je 90 kuna (12 eura) i nije predstavljala veliko opterećenje za naše izvoznike. Međutim, ovako enormno visoka naknada koja je propisana u novom Pravilniku predstavlja opterećenje koje će značajno umanjiti konkurentnost naših izvoznika i dovesti u pitanje izvoz velikog broja kultura voća i povrća na hrvatsko tržište. Ovo dodatno otežava činjenica što se pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obvezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća.

Iz svega prethodno navedenog, smatramo daje uvođenjem neopravdano visoke naknade za pregled voća i povrća iz trećih zemalja, Republika Hrvatska uvela jednu vrstu necarinskih barijera u trgovini ovim proizvodima prema trećim zemljama. Također, ovim Pravilnikom Hrvatska je jasno stavila u neravnopravan položaj proizvođače voća i povrća iz Bosne i Hercegovine, kao i sam proizvod iz BiH u odnosu na proizvođače i proizvod u Hrvatskoj, čime krši međunarodne trgovinske obaveze, pošto se uvoz diskriminira.

Napominjemo i da se Republika Hrvatska kao članica Europske unije obvezala na poštivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i stupanjem na snagu ovog Sporazuma Zajednica i zemlje potpisnice su se obvezale da će ukinuti izvozne carine i pristojbe jednakog učinka u međusobnoj trgovini kao i da će biti ukinuti sva količinska ograničenja izvoza i mjere jednakog učinka.

S obzirom da se očigledno radi o uvođenju necarinskih barijera od strane hrvatskih nadležnih institucija, kao i o različitom tretiranju uvoznog i domaćeg proizvođača i proizvoda, tražimo da se poduzmu mjere i radnje koje će osigurati hitno stavljanje izvan snage gore spomenutog spornog Pravilnika.

Stojimo na raspolaganju za dalje informacije i konsultacije po eventualnom zahtjevu Europske komisije”, kaže se  u pismu koje je uputio ministar Šarović, priopćeno je iz njegovog ureda. /HMS/