Published On: Thu, Jul 13th, 2017

Šarović: Rad Republike Srpske protiv opšteg interesa mora doživjeti krah

U Trstu su se okupili čelnici država zapadnog Balkana i Europske unije. Poruka summita je da je Europska unija budućnost regije te da Bruxelles želi pomoći jačanje ekonomija i regionalno povezivanje.
Sjenu na summit bacila je Republika Srpska blokadom potpisivanja sporazuma o formiranju Prometne zajednice. Ministar Šarović poručuje – ove opstrukcije moraju doživjeti krah.

Zbog uvjetovanja iz Republike Srpske bh. delegacija u Trstu vjerovatno neće potpisati ugovor o pristupanju naše zemlje regionalnoj Transportnoj zajednici. Jer, uvjeti RS-a nisu prihvatljivi za Bruxelles.

“Ne može varijanta” mi smo za članstvo Transportnoj zajednici, ali pod našim uvjetima “. Uvjeti su jednaki za sve, tekst ugovora se ne može mijenjati, to su nam rekli iz Europske komisije “, kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prenosi TV1.

Zbog toga četiri odobrena projekta od ukupno 10, za koja je Europska komisija spremna dati 46,1 milijuna eura granta, zasad ostaju na stend baju. Radi se o tri dionice koridora 5C, dvije u Federaciji i jednoj u RS-u, te grantu za rekonstrukciju luke Brčko.

Šarović ističe kako je ugovor važan i za Srbiju, jer će sjedište Prometne zajednice biti u Beogradu.

“Ovakav rad protiv općeg interesa mora doživjeti neki svoj krah i ja sa svoje strane snažno podržavam članstvo BiH u Transportnoj zajednici za zapadni Balkan i uvjeren sam da će prevladati razum i da iracionalnost neće imati šansu”, navodi Šarović.

(Vijesti.ba / TV1)