Published On: Pon, svi 20th, 2013

SARAJLIJE HOĆE SADA MARINU: U Neumu će se graditi marina umjesto luke?

NEUM/SARAJEVO  – Na kratkoj morskoj obali koja pripada našoj zemlji, mogla bi biti napravljena marina, sa svim sadržajima koje ona podrazumijeva: hotelima, kockarnicama, pristaništima, itd. Ovu ideju iznio je za današnji “Dnevni avaz” ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić.
Odranije postoji ideja da se u Neumu pravi luka, ali je malo onih koji vjeruju da će taj projekt ikada biti realiziran.
– Postoji ideja da se umjesto luke pravi marina koja bi oživjela taj kraj. Mogli bismo omogućiti registraciju brodova i jahti po sniženim stopama, kao što je nekada radila Panama, tako da je veliki broj brodova plovio pod zastavom te zemlje – rekao je Bijedić. 
Prema njegovim riječima, postoje velike firme koje se bave realizacijom ovih projekata.
– S njima se može sklopiti ugovor da naprave marinu, da je koriste neko vrijeme, a da nakon toga ona postane vlasništvo države – pojašnjava ministar Bijedić.
Dodaje da bi projekt koji bi se gradio izvan grada morao imati suglasnost lokalne zajednice, ali da ona ima više razloga da ga podrži, poput rasta prihoda, mogućnosti zapošljavanja itd.
Federacija je započela gradnju magistralne ceste Stolac – Neum, koja će bh. obalu na kvalitetan način spojiti s ostatkom zemlje, bez prelaska hrvatske granice. Za projekt vrijedan 80 milijuna maraka nedostaju sredstva koja će biti zatražena od međunarodnih financijskih institucija.
FENA