Published On: Sub, lis 12th, 2013

Sarajlije djeci i roditeljima iz Konjević Polja donose hranu, kavu, pa i TV

Roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti iz povratničkog naselja Konjević Polje četiri dana prosvjeduju preko puta zgrade OHR – a u Sarajevu . Njihovi šatori nalaze uz Miljacku , a noći su hladne , međutim , građani Sarajeva učinili su im vrijeme provedeno na otvorenom donekle ugodnijim .

Stanari obližnjih zgrada , ali i prolaznici pokazali su da solidarnost i ljudskost nisu nestale u ljudima . Svako malo netko im priđe i pita da li im nešto treba , kuhaju kavu , donose sokove , hranu , voće i čokoladice .

” Ponudili su nam svoju televiziju da gledamo utakmicu BiH – Lihtenštajn, donose nam hranu , sokove , pa čak i cigare za one koji puše i daju nam moralnu podršku . Svaki čovjek koji je prošao obratio nam se i dao podršku . Svi su podržali prava djece , pravo na obrazovanje i mi se zahvaljujemo svim Sarajlijama , Podrinjcima i svim ljudima ” , rekao je Smajo Sušić , član Vijeća roditelja i otac troje djece .

Proteklih dana u posjetu su i dolazili i političari . Sinoć su zajedno gledali utakmicu , a tijekom dana su im u posjetu bili i prijatelji srpske nacionalnosti iz Bijeljine kako bi im pružili podršku .

” Obični ljudi nisu problem , naš problem su OSCE i OHR i ministar Goran Mutabdžija koji je trebao riješiti sve ovo na vrijeme , te direktor škole u Konjević Polju . OHR i OSCE su ti koji unose i trebaju unositi tekovine Europske unije u naše društvo , a oni šute ” , istakao je Sušić u razgovoru za Klix.ba.

Djeca i dalje spavaju u Studentskom domu u Nedžarićima . Dane provode sa svojim roditeljima i vršnjacima ispred šatora .

” Ovdje mi je lijepo , ali mi nedostaje škola i društvo . Ovdje crtamo , igramo se , pišemo i radimo mnogo drugih stvari . Nekada bude hladno , ali sada nije ” , rekla je Safira Sušić , jedna od učenica Osnovne škole ” Petar Kočić ” .

U šatorima svaki dan živi 24 djece iz Konjević Polja , a očekuje se da će ih stići još . Roditelji su poručili da neće otići dok prava njihove djece ne budu ostvarena , te da ih neće spriječiti ni vremenske prilike niti praznici .

 

( Klix )