Published On: Čet, ruj 19th, 2013

Sarajlić: U sporazumu Tihić-Čović nema govora o trećem entitetu

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić kazao je danas da u sporazumu o kojem su razgovarali predsjednik SDA Sulejman Tihić i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kada je u pitanju provedba presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” nema govora o trećem entitetu.

Sarajlić tvrdi da SDA nudi neetničke teritorije jer Federacija BiH ostaje jedna izborna jedinica koju će činiti dvije regije od pet županija, a u obje regije su Bošnjaci većinski narod te se postavlja pitanje tko bi činio treći entitet.

”Sporazumom se samo pokušava postići da se većina ne nameće manjini tj. da Bošnjaci ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što nikada i nije radila SDA nego Socijaldemokratska partija (SDP) predlagajući Željka Komšića za člana Predsjedništva. Danas su HDZ i SDP partneri u Vijeći ministara BiH”, kaže Sarajlić.

Ponovio je da je ovaj sporazum optimalno i moguće rješenje i predstavlja realnu osnovu za ono što je moguće implementirati u Bosni i Hercegovini.

Sarajlić naglašava da iako je na razini BiH opozicija, SDA pokušava pronaći rješenje koje je ponuđeno nakon niza razgovora Tihića i Čovića, no najavljuje da slijedi i sastanak rukovodstava HDZ-a i SDA na kojem će se razgovarati o materijalu.

”Ono što je dogovorila vladajuća šestorka nije moguće implementirati jer ne postoji politička volja za to, a politička volja postoji samo kada je na dnevnom redu smjena političkih kadrova.

Tri godine u BiH protekle su su potpunom debaklu na političkoj sceni, a SDA iz opozicije pokušava nuditi rješenja i odgovore za pitanje Grada Mostara i presude “Sejdić i Finci”, kazao je Sarajlić.