Published On: Tue, Jul 28th, 2020

SARAJLIĆ PRIZNAO: Populističke metode nisu urodile plodom, proračun je onakav kakav ga je HDZ predložio

Zajedničko povjerenstvo za usuglašavanje teksta Zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, usuglasila je tekst Zakona o proračunu, koji su Zastupnički dom i Dom naroda usvojili s različitim amandmanima.

Član Povjerenstva Asim Sarajlić (SDA) je nakon sjednice Povjerenstva izjavio novinarima da su nakon žučnije rasprave u djelu sjednice bez prisustva medija, na kraju jednoglasno, donijeli zaključak da usvajaju proračun BiH za 2020. godinu u onom obliku kako ga je usvojio Dom naroda državnog parlamenta.

Pojasnio je da to podrazumijeva da je usvojeni prvi set amandmana HDZ-a BiH poništio amandman zastupnika Jasmina Emrića koji je usvojio Zastupnički dom, i druga grupa amandmana koji je također predložio HDZ, a usvojio Dom naroda, da se vraća ona pozicija koju je skinulo Predsjedništvo BiH na stavci Parlamenta BiH, odnosno 754.000 KM za održavanje, nabavku opreme itd.

To znači da, kako je naveo, ono što je poslalo Vijeće ministara BiH Predsjedništvu BiH, to je danas usuglašeno.

– Intervencija zastupnika Jasmina Emrića i intervencije HDZ-a BiH su vratile to na izvorni tekst, što znači da neke populističke metode nisu urodile plodom. Mi se nismo smjeli kockati. U prvom krugu glasovanja smo Adil Osmanović i ja bili protiv. Nakon dodatnog usuglašavanja i mi smo ovo podržali, jer puno više ovim proračunom dobivamo nego što gubimo – kazao je Sarajlić./Fena/HMS/