Sarajlić podnosi ostavku na sve dužnosti u SDA?

Sarajevski portal Žurnal.info objavio je analizu Avde Avdića koji detaljno secira odnose unutar Stranke demokratske akcije (SDA) prije i poslije izbijanja afere “Asim” koja iz temelja potresa “vodeću bošnjačku stranku”.

Podsjetimo, riječ je o snimku koji je u petak objavio Semir Efendić, aktualni načelnik sarajevske Općine Novi Grad kao dokaz o postojanju trgovine glasovima na izborima za predsjednika Županijskog odbora SDA Sarajevo, gdje je Efendić bio protukandidat kasnije izabranom Fikretu Prevljaku.

Na audio-snimci se čuje razgovor potpredsjednika SDA Asima Sarajlića sa stranačkim kolegama Sabahudinom Delalićem, Muhamedom Šehovićem te neimenovanim članom stranke.

Žurnal, nadalje, tvrdi da je na djelu “konačni obračun obitelji Izetbegović i Zvizdić”.

“Asim Sarajlić kolateralna šteta porodičnog sukoba Izetbegović-Zvizdić. Na jednoj strani su Bakir i Sebija Izetbegović, Asim Sarajlić, Fikret Prevljak, dok su na drugoj Denis Zvizdić, Aljoša Čampara, Huso Ćesir i Semir Efendić. Bitka za kontrolu FUP-a, Ustavnog suda FBiH, BH Telecoma, Elektroprivrede BiH i bitka za stranačke liste”, navodi, uz ostalo Avdo Avdić.

Prema saznanjima Žurnala, glavni akter filma, Asim Sarajlić, će u narednim danima podnijeti ostavku na sve stranačke funkcije.

“No, teško da će Izetbegović Županijski odbor SDA Sarajevo prepustiti Zvizdiću”, piše ovaj portal.

Portal otkriva i tko je famozni “Delegat” kojem Sarajlić nudi protuusluge za glas za Prevljaka.

“Velid Tvrtković je uposlenik Općine Novi Grad, kadar SDA i blizak je prijatelj Semira Efendića. Kada je u siječnju ove godine Vlada Kantona Sarajevo objavila spisak dobitnika novčane pomoći za rješavanje stambenog pitanja, na njemu se našlo i Tvrtkovićevo ime. Dobio je 10 tisuća maraka iz Proračuna Kantona Sarajevo. Nekoliko dana kasnije, Tvrtković u združenoj akciji Ćesir-Efendić-Čampara odlazi na sastanak sa Sarajlićem gdje ga snima i traži zaposlenje supruge, a da zauzvrat glasa za Fikreta Prevljaka, predsjednika Općinskog odbora SDA Ilidža koji je javno, na sjednicama govorio da je – poltron obitelji Izetbegović”, zaključuje Žurnal.

Očito da će borba za utjecaj u SDA, a samim tim i utjecaj nad utjecajnim pozicijama, kompanijama i novčanim tijekovima uskoro dobiti treće poluvrijeme./HMS/