Published On: Sub, svi 11th, 2013

SARAJKA U SABORU RH: Nakon ulaska Hrvatske u EU doći će do promjena u institucionalnom i ugovornom smislu s BiH

Nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, nakon 1. srpnja, doći će do promjena u institucionalnom i ugovornom smislu s Bosnom i Hercegovinom, ali i očekuju nas značajne promjene u pogledu trgovinskog režima, zbog ulaska Hrvatske u EFTA-u i izlazak iz CEFTA-e.
Ovo je u razgovoru za Fenu, prilikom boravka u svom rodnom gradu Sarajevu, kazala zastupnica u Hrvatskom saboru Melita Mulić.
– Hrvatska vlada intenzivno radi na pripremi novog okvira, održava se intenzivan dijalog s predstavnicima izvršne vlasti u BiH te se održavaju i trilateralni sastanci predstavnika RH-BiH te Europske komisije, poglavito vezano za pogranično područje te prelazak na onim graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati prijevoz hrane i životinja, a koji mora biti osiguran u smislu veterinarske i fitosanitarne zaštite i standarda – navodi Mulić.
Činjenica je da RH ima više od 1.000 kilometara granice s BiH te da brojni državljani BiH imaju i hrvatsko državljanstvo što znači da će postati građani Europske unije.
– Velik broj ljudi svakodnevno prelazi granicu te smo tražili da se u slučaju prelaska granice omogući prijelaz samo s osobnom iskaznicom. S obzirom na broj graničnih prijelaza nije izvjesno u kojoj ćemo mjeri uspjeti, jer su i hrvatski državljani imali mogućnost ulaska u Sloveniju s osobnom iskaznicom, ali uz karton na kojem se pečatom evidentirao svaki ulazak i izlazak iz Republike Slovenije, kao države članice Europe unije – kazala je Mulić.
Također, došlo je do stavljanja izvan snage Sporazuma o ukidanju viznog režima s BiH. Isto se dogodilo s Turskom, Rusijom i Ukrajinom, “a ne treba smetnuti da su brojni turisti na hrvatskom primorju baš turisti iz BiH te zadnjih nekoliko godina bilježimo značajan porast turista iz Rusije i Turske”.
Sve se to potencijalno može odraziti na prihode od turizma, odnosno na broj dolazaka iz ovih područja.
– Naime, Hrvatska će od 1. srpnja biti obvezna uskladiti svoj vizni režim s onim Europske unije tako da će se zahtijevati vize za državljane Bosne i Hercegovine koji su nositelji nebiometrijskih putovnica. Svi koji imaju biometrijsku putovnicu BiH moći će ulaziti bez viza – kazala je Mulić.