Published On: Ned, stu 16th, 2014

‘Sarajevski sporazum’ me podsjeća na igrice oko prošle Platforme

Put kojim su SDA-DF i Savez za promjene krenuli više me podsjeća na igre i igrice oko prošle Platforme koja je imala katastrofalne rezultate, nego na istinsku, programski orijentiranu koaliciju, kaže za Hrvatski Medijski Servis dr. Nino Raspudić, docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Jučerašnji sastanak izaslanstava HDZ i SDA na kojem je postignut dogovor o tome da SD i DF s HDZ-om sljedećeg tjedna potpišu protokol i krenu s formiranjem vlasti na županijskoj, pa potom i na federalnoj razini, te se dokument kojeg su potpisali SDA, DF i Savez za promjene nadogradi programskim prioritetima HDZ BiH, predstavlja zaokret u odnosu na raniji stav da se vlast pravi odozgo prema dolje i da će se HDZ BiH ponuditi da stavi svoj potpis na već potpisani dokument kreatora „Sarajevskog sporazuma“.

Raspudić smatra kako HDZ svoje priključivanje toj koaliciji trebao uvjetovati uključivanjem u programska načela nekih dodatnih elemenata sukladnih europskim vrijednostima.

– U ovom trenutku minimum bi trebao biti kanal na hrvatskom jeziku unutar javnog RTV servisa i usvajanje načela o izmjeni izbornog zakona koji bi ubuduće trebao onemogućiti preglasavanje malobrojnijeg naroda, kaže Raspudić za Hrvatski Medijski Servis.

Osvrćući se na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je kazao kako ne misli da je rješenje „stvaranje dviju škola, dviju televizija, dva naroda, dva entiteta, dviju izbornih jedinica pod jednim krovom“, Raspudić je kazao kako je ta izjava zabrinjavajuća.

„Zabrinjavajuće što se neki bitni politički akteri ponašaju kao da izborna kampanja još uvijek traje, ili kao da su u permanentnoj izbornoj kampanji, a ne u postizbornoj situaciji u iznimno složenoj državi u kojoj je potrebno puno dobre volje i spremnosti na kompromise kako bi se formirala stabilna vlast, kazao je Raspudić.

On smatram da bi za BiH u situaciji u kojoj se iznenada pružila velika prilika da se dobije status zemlje kandidata za EU, najbolje bilo napraviti što širu koaliciju, što bi značilo dovoljno stabilnu vlast koja ima kapacitet provesti potrebne reforme.

HMS

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare