Published On: Pet, pro 16th, 2016

SARAJEVSKI POUČAK: Zašto je Medžida Kreso demokracija a Debevec preglasavanje?

Kad su preglasavali Srbe ili Hrvate u VSTV-u ili  Ustavnom sudu to je bila demokratija. Dakle ako ste tada pratili medije, ove patriotske, ne naše fašističke, mogli ste čuti da je demoktatskim glasovanjem, izglasano to, to i to. Bijaše to vrijeme kad su u SDA kontrolirali gotovo sve pravosudne institucije u zemlji, i živjeli smo doista stvarnu demokraciju, bez političkih presuda, potjernica itd. Naorčito se u objektivnom radu istaknula obitelj Čampara, kojima je osjećaj za pravdu dio familijarnog koda, pa bi bila šteta da u Tužiteljstvo BIH ne uđe šira porodica Čampara i da se jednostavno taj dio države privatizira ili se uradi javno privatno partnerstvo, s obzirom na fantastičan rad.
E sad kad smo naučili što je demokracija ostaje još da naučimo što je preglasavanje. Kad preglasaju Bošnjake u VSTV-u to je preglasavanje. Eto. To onda nije demokracija. Nego sve suprotno od tog.
 

Tekst iz Slobodne Bosne:

 

Neformalna i neprincipijelna personalna unija tri stranačka lidera – Milorad Dodik, Dragan Čović i Fahrudin Radončić – uspjela je u naumu da spriječi izbor Bošnjaka za predsjednika Suda BiH, pa je tako najbrojniji narod u BiH ostao bez i jedne rukovodne pozicije u četiri najvažnije pravosudne institucije države (ministar pravde, predsjednik VSTV, predsjednik Suda BiH i predsjednik Tužilaštva BiH).
Visoko sudsko i tužilačko vijeće /VSTV/ BiH izabralo je sudiju Ranka Debeveca za novog predsjednika Suda BiH. Za ovaj prijedlog glasalo je šest članova Vijeća, pet je bilo protiv, a jedan uzdržan, pri čemu ni jedan član VSTV-a iz reda bošnjačkog naroda nije glasao za Debevca.
 
Nekoliko članova  VSTV-a ukazivalo je na propuste Podvijeća VSTV-a koje je rangiralo kandidate. Prigovarali su da Debevac nema potrebno iskustva na rukovodećim mjestima, kao i da drugi kandidati, kao naprimjer Branko Perić, imaju mnogo više iskustva, ali su rangirani ispod Debevca. Članovima VSTV-a bila je sporna i činjenica da se predlaže izbor nebošnjaka, što dovodi do disbalansa na ključnim mjestima unutar policijsko-pravosudnog sistema.
Podvijeće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH predložilo je sudiju Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH. Sudija Suda BiH Ranko Debevec predložen je Vijeću VSTV-a kao prvorangirani kandidat, a za njega su glasala tri člana Podvijeća VSTV-a, jedan je bio protiv, a jedan uzdržan.
 
Prijedlog da se za predsjednika Suda BiH izabere Ranko Debevec obrazložio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, koji je rekao je Debevec po rezultatima prvi na listi, rukovodeći se prije svega rang listom na kojoj je Debevec prvorangirani u namjeri da ispoštujemo pravilo da biramo najboljeg kandidata. On je bio tužilac Tužilaštva od 2008. s velikim radnim iskustvom s najboljim ocjenama i izuzetnom prezentacijom na intervjuu – kazao je Tegeltija.
 
Tegeltija je govorio i o nacinalnom kriteriju kod izbora kadidata.
 
– Kada je riječ o državnom nivou, ne postoji zakonom i ustavom propisana obaveza o nacionalnoj zastupljenosti. Ne može u sve institucije zadovoljiti principe pariteta. Za mene je ovo obični izbor. Izbor kao i svaki drugi. Ne prihvatam pridavanje izboru predsjednika Suda BiH neki poseban značaj. S kandidatima smo razgovarali više od 45 minuta. Moja lična impresija jeste da je gospodin Debevec imao zaista briljantnu prezentaciju uz činjenicu da ima tri ocjene u svom radu “naročito uspješan”. Čovjek radi na organiziranom kriminalu i korupciji, dakle naročito teške predmete. Duboko sam ubijeđen da izborom Debevca – ne da nećemo pogriješiti – već ćemo napraviti dobar potez jer nam treba profesionalac, koji je entuzijasta i koji ima viziju – kazao je Tegeltija.
 
Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, također je govorila o nacionalnoj pripadnosti budućeg predsjednika Suda BiH.
 
– Gdje to piše da može biti Bošnjak? Salihović je zamijenio Jurčevića. Salihović je iz reda ostalih, mada mu je otac Bošnjak. Red je da počnemo da mijenjamo predsjednika Suda druge nacionalnosti, pogotovo jer je direktor OSA-e Bošnjak. Nikada ne bi dozvolila da direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH bude iste nacionalnosti. Isto kao ni da direktor SIPA-e i glavni tužilac BiH. Što se mene tiče dajte doživotno Hrvatima funkciju glavnog disciplinskog tužioca – kazala je Ružica Jukić-
 
Ona je primijetila da “stavove SDA i raznoraznih udruženja ne smijemo uzimati u obzir! Oni su izvršili medijski pritisak da to treba biti onaj ili ovaj. Poručujem SDA da na mene neće izvršiti pritisak! Debevec je za mene bio najbolji kandidat. Zar se sada dovode u pitanju ocjene? Ovaj čovjek je imao super karijeru, nama je izložio program, dali smo mu ocjenu 10 jer po nama zaslužuje da bude na tom mjestu. On je odličan kandidat. Zašto se SDA nije javljala kada je Arben Murtezić bio glavni disciplinski tužilac, a Meddžida Kreso predsjednica Suda -kazala jer Jukić.
 
Član VSTS-a Goran Nezirović insistirao je na poštivanju nacionalnog balansa, tvrdeći uz to da Debevec nije najbolji kandidat. On je predložio da se imenuje vršilac dužnosti predsjednika Suda BiH, te da se za dvije godine u paketu bira predsjednik Suda BiH, glavni tužilac BiH i predsjednik VSTS-a.
– Debevec ima ukupno 13 godina iskustva u pravosuđu, od čega šest sudijskog. Naprimjer, Mira Smajlović, koja je drugorangirana, ima 22 godine sudijskog iskustva, Izo Tankić ima 27 godina iskustva, a da ne govorimo o iskustvu Branka Perića. Kolega Debevec nije obnašao nijednu rukovodnu funkciju u pravosuđu, za razliku od ostalih kandidata. Na osnovu čega se moglo zaključiti da on ima veće rukovodne vještine od ostalih kandidata – upitao je Nezirović.
 
Visoki predstavnik je u svom pismu, kako je naveo Nezirović, napisao da je potrebno uzimati u obzir načelo o nacionalnoj zastupljenosti rukovodilaca pravosudnih institucija.
 
– Da li želimo uvesti novu politiku imenovanja? Kako je moguće da se mjesec ili dva unaprijed zna ko će biti kandidat za ovu funkciju? Imamo glavnog tužioca iz reda ostalih, jer je Goran Salihović i dalje glavni tužilac iako je suspendiran. Mi ovako otvaramo prostor da za glavnog tužioca bude izabran neko iz bošnjačkog naroda. Ovim izborom Gordana Tadić može btii sigurna da neće biti izabrana za glavnog tužioca. To će je demotivirati u radu. Kakav će autoritet ona imati kod tužilaca? Naše primjedbe na rad Meddžide Kreso ne moraju značiti da je iz ovog procesa eliminisan bilo koji kandidat iz bošnjačkog naroda. Ja sam bio najveći kritičar i Kreso i Salihovića, pa imam puno pravo ovako govoriti – rekao je Nezirević.
.
Članica VSTV-a Alma Džaferović upitala je Tegeltiju kako su se utvrdile rukovodne vještine Debevca.
 
– Svi ste dali desetku, jedino je kolega Slavo dao devet. Kako ste to ustanovili s obzirom na radni staž kandidata? – upitala je ona.
 
Član VSTV-a Zijad Kadrić istakao je da na toj poziciji u principu ne bi trebao biti neko iz reda ostalih.
 
– Sva naša dosadašnja politika imenovanja bazirala se prema nacionalnog proporciji. U članu 7. pravilnika se kaže da se ta pozicija popunjava različitim konstitutivnim narodima ili iz reda ostalih. Kada bi se narušio taj nacionalni balans… Mi možemo govoriti šta hoćemo i praviti se, ali to ne bi bilo dobro. Stvorilo bi nezadovoljstvo. Ja eliminišem neke odnose s predsjednicom Suda. I mene je napadala. Znala je zaista biti nezgodna. Što se tiče ovih kandidata, svi su kompetentni i kvalitetni. Ali ne bi se trebalo desiti da nema Bošnjaka na važnim pozicijama. Ne bi bilo poželjno da su Bošnjaci protjerani iz pravosuđa – naveo je Kadrić.
 
Član VSTV-a Ilijas Midžić je nabrojao aktuelne pozicije u FBiH, ustanovivši da je manjak Bošnjaka na rukovodnim funkcijama u pravosudnim institucijama, a isto je, kaže i na državnom nivou.
 
– Sada kad je na red došao Sud BiH, treba da se postavi pitanje zbog čega većinski narod, sa 51 posto u ovoj državi, ne može imati jednu funkciju na državnom nivou. Drage moje kolege druge nacionalnosti, operisani smo od tih stvari, ali ja vas gledam u oči, da ste vi u pitanju, da eliminiram Srbina ili Hrvata, kako bi se vi pojedinačno osjećali. Ja se osjećam uvrijeđeno i poniženo, ovo vam govorim i kao čovjek i kao pravnik kazao je Midžić.
 
Član VSTV-a Slavo Lakić rekao je da je bio suzdržan kod glasanja za Debevca.
 
– Jako je bitno ko će doći na čelo Suda. Neko ko sada bude na čelu Suda nosit će ozbiljan proces, s ozbiljnim integritetom pred 58 sudija, koliko ih tamo ima. Čovjek za koga smatram da je prava osoba, a tako misli 70 posto kolega iz profesije, jeste Branko Perić. Teško ćemo javnosti odgovoriti kako je moguće da neko može biti predsjednik Suda ko je bio tek tri i po godine sudija u tom sudu. Zato sam izrazio rezervu prema prijedlogu da tu funkciju obavlja Ranko Debevec- poručio je Lakić.
 
Članica VSTV-a Alma Džaferović rekla je da “milion i 800.000 Bošnjaka zaslužuje da ima predstavnika u vrhu barem jedne pravosudne institucije”.
 

BIOGRAFIJA RANKA DEBEVCA

 
Debevec je rođen 1964. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1988. godine.
 
U Osnovnom sudu II u Sarajevu i Advokatskoj kancelariji advokata Žarka Bulića obavio je pripravnički staž, da bi nakon položenog pravosudnog ispita 1990. godine radio kao stručni saradnik tog suda.
 
U periodu od 1995. do 2000. godine obavljao je poslove prevodioca i savjetnika pri misiji UNPROFOR-a i NATO-a, a od 2000. do 2005. godine radio je kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobranilaštvu Općine Centar.
Od 2005. do 2008. godine obavljao je dužnost tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.
 
Za tužioca Tužilaštva BiH imenovan je 10. aprila 2008. godine, a u periodu od 2010. do 2012. godine bio je član Projektnog tima IPA projekta Vijeća Evrope za borbu protiv cyber kriminala. Za sudiju Suda BiH imenovan je 12. decembra 2012. godine.
 
S.B./Agencije