Published On: Čet, ruj 10th, 2020

Sarajevski policajci osumnjičeni za korupciju žele se braniti sa slobode, na sudu iznosili probleme

Ročište za produženje pritvora policajcima Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo koji su osumnjičeni za primanje dara i drugih oblika koristi održano je danas u Sarajevu.

Tužiteljice Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, Jasminka Knežević i Blaženka Grujić, odmah su na početku suđenja zatražile produženje mjera pritvora za svih 17 osumnjičenih. Općinski sud u Sarajevu će konačnu odluku donijeti 11. rujna.

Odvjetnik Mirsad Crnovršanin, koji zastupa Aleksandra Đuricu i Mirana Golijanina, negodovao je zbog zahtjeva Tužiteljstva, nastojeći da dovede u pitanje zakonitost prikupljenih dokaza. Naveo je da obrana nije imala uvid u sve materijalne dokaze.

Mirsad Crnovršanin je kazao da svi osumnjičeni ne mogu biti isto tretirani i da je svaki slučaj poseban, zatraživši potom da njegovim strankama, Aleksandru Đurici i Miranu Golijaninu, budu određene mjere zabrane, piše Klix.ba.

“Prvom naredbom za određivanje posebnih istražnih radnji bilo je obuhvaćeno 15 imena i prezimena. Molim sud da izvrši uvid i vidi za koja lica je izdana naredba”, kazao je odvjetnik Crnovršanin.

Naveo je da se naredba o posebnim istražnim radnjama određuje isključivo prema osobama i da uređaji za prisluškivanje ne mogu biti postavljeni u vozilo ne znajući na koga se istraga odnosi.

“Prisluškivanje je narušavalo privatnost osumnjičenih”, kazao je odvjetnik Crnovršanin, poentiravši da se moraju navesti koje su osnove sumnje da se izdaju naredbe za posebne istražne radnje.

Obrana je također navela kako vjeruje da su svjedoci iskaz dali pod prijetnjom. Odvjetnici su posebno isticali suspenzije u Upravi policije MUP-a KS, u čijim rješenjima je stajalo da žalba ne odlaže suspenziju.

U fokusu ročišta bio je socijalni karakter cijele priče, budući da su neki od osumnjičenih naveli da su lošeg imovinskog stanja, da su bolesni ili imaju u obitelji nekog za koga moraju brinuti, da ih drugi zatvorenici loše tretiraju…

Alen Kozić, jedan od osumnjičenih, izjavio je da mu je sve teško palo, da je fizički napadnut u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu, da ga je strah, da je bivši logoraš i da mu je ugroženo zdravlje.

“Ne želim utjecati na svjedoka”, poentirao je Kozić.

Osumnjičeni su Aleksandar Đurica, Alen Kozić, Elvir Sipović, Amel Bulbul, Alen Delić, Hajrudin Ćalija, Miran Golijanin, Gojko Pećenica, Emrah Hasanspahić, Alem Ibišević, Radenko Palangetić, Damir Bihorac, Midhat Muslić, Mensur Skenderagić, Nizamir Đulović i Nermin Kolar.

Policajci su uhićeni 12. kolovoza u akciji koju su proveli županijska policija, OSA, Tužiteljstvo ŽS i PU Istočno Sarajevo. Akcija je uslijedila nakon višemjesečne istrage i prikupljanja dokaza, a sve s ciljem odlučne borbe protiv kriminala i korupcije u vlastitim redovima.

Osumnjičeni policajci se terete za kaznena djela u vezi s korupcijom, odnosno primanjem raznih oblika koristi i dara za činjenje protuusluga i sticanje protupravne imovinske koristi te zloupotrebu položaja.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>