Published On: Sub, ožu 1st, 2014

KAKO SAM RUŠIO BIH: Mesić počeo crtati karte preustroja male Jugoslavije

Iako Bakir Izetbegović to ne dozvoljava, Mesić će ipak crtati nove karte BIH. Premda će njegov prijedlog ići na ruke sarajevskom unitarizmu, nekako zloguko zvuči činjenica da se Mesić miješa u unutarnja pitanja BIH i crta novi ustroj kao što je svojedobno crtao Jugoslavensku konfederaciju, koja se potom raspala. Naravno, nećete čuti napade na njegov prijedlog unutarnjeg preustroja BIH niti od Feralovaca, niti od Kruga99 niti će mu Jasmila Žbanić reći “marš”. Svako miješanje u unutarnja pitanja BIH ako je na fonu sarajevske politike dozvoljeno je i poželjno. Međutim jedna zemlja već se raspala čiji je unutarnji preustroj zagovarao Mesić. Baš na nepostojeći dan državnosti Mesić ide sa svojim novim prijedlogom preustroja zemlje u kojoj ne plaća porez . I za svoja tri četiri poteza olovkom dobit će pljesak. Osim ako taj prijedlog ne uruči u Mostaru…

Govoreći za Klix.ba povodom 1. ožujka, koji se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan neovisnosti, bivši predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata i bivši predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike (SFRJ) Jugoslavije Stjepan Mesić kazao je kako bi rata bilo sve i da BiH nije krenula putem neovisnosti 1992. godine.

Prema njegovim riječima, Slobodan Milošević je planirao rat i on nije prihvaćao nikakav politički dogovor.

Iako dio javnosti u BiH i danas vjeruje da se pakao, kakav je pogodio BiH, mogao izbjeći te da i tadašnje vodstvo BiH snosi dio odgovornosti Mesić smatra da je sukob već bio isplaniran.

– Jasno je bilo da Jugoslavija u modelu, kojeg je Tito ostavio, bez Tita nije mogla opstati. Jugoslavija je imala tri integrativna faktora: Tito, Partija (Savez komunista Jugoslavije, op.a.) i Armija (Jugoslavenska narodna armija). Tito je umro, Partija se raspala, a Armija je tražila sponzora. Milošević je nudio – ‘svi Srbi u jednoj državi’. To je značilo da se u tu tzv. veliku Srbiju trebaju uključiti dijelovi Hrvatske, koji su većinom naseljeni Srbima i, jasno, kako je Bora Jović rekao, 63 posto Bosne i Hercegovine. Dakle, to je bilo u planu, istaknuo je Mesić u razgovoru za Klix.ba.

Dodao je da su tadašnji članovi Predsjedništva Jugoslavije, među kojima je bio i on, išli po cijeloj zemlji i sastajali se tražeći novi model.

– Moj prijedlog je bio novi model, jedna oročena konfederacija za tri do pet godina te da se kaže koji će poslovi biti u konfederaciji, a koji poslovi prelaze na novostvorene države. Novostvorene države su konstitutivni elementi Federacije koji proglašavaju istim danom samostalnost i isti dan se potpisuje konfederalni sporazum. Nakon tri do pet godina vidimo: ako stvar ide – dobro, ako ne, svatko svojim putem. Bez rata, dakle. Međutim, to Milošević nije prihvatio. On je sve poduzimao da prevari svijet, da kaže da se bori za Jugoslaviju, a Srbe je varao da će svi živjeti u jednoj državi. On je u to bio uvjeren. Zato je išao u agresiju, ističe Mesić

Istaknuo je da je rat bio neizbježan s obzirom na to da je Milošević inzistirao na ratnom rješenju.

Nove igre u vezi sa BiH

Nakon vala prosvjeda tijekom veljače u Bosni i Hercegovini koji su, nažalost, kulminirali i nasiljem, još jače se u regiji i Europskoj uniji (EU) nametnulo pitanje budućnosti BiH. Mesić smatra da se BiH, kakva je danas, ne može pridružiti Europskoj uniji.

– Dayton je imao jedinu korist, a to je da je zaustavio rat. Međutim, arhitekti Daytonskog sporazuma nisu stvorili funkcionalnu državu BiH, nego hibrid koji ne može funkcionirati. Ovakva BiH se ne može uključiti u europski krug zemalja jer nije funkcionalno uređena. Da bi se to postiglo potreban je novi Dayton. Nije slučajno da su se građani digli i napali vlast i sustav koji je proizveo ne znam koliko stotina ministara, koji je proizveo tolike razine vlasti, a uništio proizvodnju. Treba prekomponirati Bosnu i Hercegovinu, kazao je bivši predsjednik susjedne Hrvatske.

Što je rješenje?

Mesić vjeruje da BiH može izaći iz krize i začaranog kruga u kojem se sada nalazi ukoliko dođe do prekomponiranja, a i sam ima rješenje koje može ponuditi bh. političarima.

– Ja ću izaći s jednim prijedlogom! Privatno, kao čovjek koji se uvijek zalagao za Bosnu i Hercegovinu, pa ću vidjeti koliko će to imati odjeka. Bosna i Hercegovina se mora prekomponirati jer ne može se jedan entitet vladati kao država i još ne priznati tu državu, kazao je Mesić te dodao:

“Smatram da je moguće BiH prekomponirati tako da svaka ta jedinica, regija, kako se zvala, ne bude nacionalno obojena. Ne bih je htio samo nacionalno obojiti. Ja bih predložio da se stvore takve jedinice koje će sve biti višenacionalne. Neke s većinski jednim stanovništvom jedne nacije, druge sa većinski drugim, ali da je svaki građanin u BiH u državnom smislu bude izjednačen. Dakle, da pripadnost jednoj regiji ne znači da su drugi sa manjim pravima.”

Napomenuo je da će o svom prijedlogu informirati međunarodne faktore, a prije svega da će svoj prijedlog ponuditi građanima Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Klix.ba kratko se osvrnuo i na ponašanje aktualnog vodstva Hrvatske nakon posljednjih događanja u BiH. Podsjetimo, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je iskoristio posjet premijera Zorana Milanovića za svoj politički pravac, a u Saboru Hrvatske je otvoreno spomenut treći bh. entitet kao rješenje.

– U svakom slučaju bilo je i pozitivnih poteza, a bilo je i onih koji nisu baš rezultirali nekakvim posebnim rezultatima. Ja ne bih htio komentirati aktualnu politiku, posebno ne naše vlade. Smatram da se moglo i na drugi način reagirati. Primjerenije reagirati, konstatirao je Mesić.