Published On: Pon, pro. 28th, 2015

Sarajevske magle

Uronili smo u maglu tog dana, mojih par prijatelja i ja. Jedno iz Bosne i nas dvoje iz Hercegovine. Bosanac je negodovao kad sam otvorio prozor. Ne volim paliti cigaretu kad je prozor zatvoren, znate. Lice čovjeka iz automobila pored mene nisam razaznavao, takva je smrdljiva magluština ležala na Sarajevu. Miljacka je bila bistrija nego sredina toga dana, čini mi se.

___________ piše: Veselin Gatalo l pogled.ba 

Registracijske oznake auta ispred mene, nisam dobro vidio. Zapravo, jasno se vidjela samo unutrašnjost auta, siva poput sarajevskog dana. Gledao sam siluete ljudi na trotoaru. Koji lijep vakat za pogana čovjeka, što bi rekao rahmetli Meša Selimović. Može se svakome prići, izvesti tri uboda nožem; u grlo, srce i trbuh, i udaljiti se u magli. Ništa se ne bi vidjelo. Čovjek koji tetura i pada, bio bi viđen tek s nekoliko metara. Zašto ovo pišem? Pa, da vam dočaram atmosferu tog dana u Sarajevu. Ne brinite, kratko sam se zadržao, izjurio iz grada i poveo prijatelje daleko od maglene Sodome i Gomore. Strpite se, ima još, ali u pripovjednom vremenu.

U isto vrijeme, odigravala se predstava na otvorenom. Bila je tu televizija, kamere i novinari. Brižljivo režirana i medijski propraćena predstava, ni posljednja ni prva, imala je za cilj pokazati javnosti nešto. Čemu to u tolikoj magli, kad se ionako ne vidi? Pa za TV. Za vas koji toga dana niste bili u Sarajevu. Da vidite što trebate vidjeti da vam ne padne na pamet gledati ono što ne trebate vidjeti. Lišili su slobode ljude koje zovemo vehabijama. Optužba? Pa, terorizam. Ili potencijalni terorizam? Hm, ne znam… Postoji li optužba za „potencijalni terorizam“? Postoji li optužba za namjeru? Za pokušaj i planiranje, da… Za namjeru… E, pa, ne znam, kao ni vi. Ne znaju ni ovi iz čudnih institucija koji su skleptali i zatvorili likove s dugim bradama i kratkim nogavicama. Kroz maglu je oko kamere uhvatilo sve što treba. A treba se vidjeti kako se vlasti bore protiv terorizma. Ono što je na TV-u, to jeste. Ono što nije bilo na TV-u, nije ni bilo. Neće se snimati kako vlasti šuruju s teroristima i njihovim financijerima, prikrivaju ih i pokrivaju. Te snimke nećete naći.

Neki kažu da se predstava odigrala zbog Amerikanaca koji su došli u Bosnu vidjeti kako se Bosanci bore protiv terorizma. Ne vjerujem u to. Vjerujem da su Amerikanci inicirali predstavu koja treba prikazati kako se bosanska policija i agencije bore protiv terorizma, baš kao i Amerika. Islamska država je teroristička organizacija protiv koje se bore čak i Saudijska Arabija, Katar i još zemalja koje financiraju terorizam, kao i Amerika. Predstava je bila uvjerljiva poput saudijske priče o toleranciji prema drugom i drukčijem.

Što će biti s ljudima koji imaju simpatije prema Islamskoj državi? Pa, ništa. To nije kažnjivo. A dogodilo se daleko od mira onih koji se u Bosni i Hercegovini i sarajevskoj prodavaonici magle brinu za američku i saudijsku naklonost, za svoj financijski mir.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer