Sarajevska pjevačica mučila zarobljenika

BRATUNAC – Goran Golub, Srbin rođen u okolici Sarajeva, koji sada živi u Bratuncu, tužit i zatražiti odštetu, ali i javno izvinjenje od jedne poznate sarajevske pjevačice, koja ga je “mučila na Igmanu”, u siječnju 1993. godine, kada je s drugim srpski zatočenicima iz logora “Silos” kopao rovove i uređivao plato na kojem su, za “Alijinu vojsku”, pjevale estradne zvijezde iz glavnog grada BiH.
On je prije dva dana svjedočio pred Tužiteljstvom BiH, kao svjedok Tužilaštva, protiv optuženih za zločine nad srpskim zatvorenicima u tom zloglasnom logoru.
Po njegovom riječima, stražari nisu mučili i zlostavljali zatvorenike, “ali jesu kojekakve paravojske koje su ulazile u logor i činile sve i svašta”.
Golub, koji je u logoru bio od lipnja 1992. do siječnja 1996. godine, jedan je od logoraša s najdužim stažom. Strahotu, koju je, kako kaže, doživio “od jedne estradne zvijezde iz Sarajeva, koja sada često pjeva i zarađuje veliki novac iu Srbiji”, nije želio iznositi na suđenju, ali je rekao da će je tužiti. Odmah, poslije svjedočenja, dao je punomoć odvjetniku Dušku Tomiću iz Sarajeva da to učini.
“Golub nije htio javno priopćiti identitet pjevačice, ali je to meni rekao. Postoji i izvješće o tome da je dao izjavu policiji RS u Bratuncu 2003. godine i službenicima SIPA četiri godine kasnije, ali nitko tu pjevačicu do danas nije pozvao ni na razgovor “, kaže odvjetnik Tomić za” Novosti “i objašnjava kako je ta estradna zvijezda mučila njegovog klijenta.
“Dok su bili na platou, na Igmanu, gdje se spremao nastup pjevača za Armiju BiH, Golubu je prišla poznata pjevačica i provokativno ga pitala:” Hoćeš da j … š? ”
Nestretna Golub je, naravno, odrično odgovorio. Onda mu je diva naredila da sjedne na zemlju, da raširi noge, pa ga je snažno, vojničkom čizmom, udarila među noge, od čega mjesecima nije mogao oporaviti. Njeno ime i sve druge detalje saopštiće kada tužba stigne u nadležno tužilaštvo “, rekao je Tomić.
Dodaje da će, vrlo brzo, pokrenuti postupak protiv pjevačice, “koja je, i po priči stražara iz tog vremena i njihovih šefova, bila miljenica Alijine vlasti u Sarajevu”.
Dino dijelio cigare
Za razliku od te pjevačice, rekao je Golub, Dino Merlin je imao sjajan odnos prema srpskoj zarobljenicima.
On im se najuljudnije obraćao i dijelio, pored ostalog, cigarete.