Published On: Ned, lis 11th, 2020

SARAJEVO Zatvor pun policajaca, “pali” na uzimanja mita od vozača

Samiru Durmi i Adisu Arnautu, dvojici pripadnika Jedinice za promet MUP- a Kantona Sarajevo, uhićenih u nastavku akcije “Dar 1” zbog primanja dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebe položaja i ovlasti, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu odredila je jednomjesečni pritvor.

Policajcima Arminu Aliću i Ramizu Špiodiću određene su mjere zabrane, koje podrazumijevaju zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu obavljanja policijskog posla.

Njih dvojica su sinoć puštena na slobodu.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je pritvor za Durmu i Arnauta zatražilo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

U akciji “Dar 1”, koja je izvedena u kolovozu , uhićeno je 18 prometnih policajaca od kojih je za njih 17 određen pritvor koji im je nedavno i produžen.

Durmo i Arnaut te ostalih 17 policajaca smješteni su u KPZ-u Sarajevo. Policajci su u odvojeni po ćelijama s drugim pritvorenicima. Kompletan odjel, uz visoke mjerama sigurnosti, sada je napunjen policajcima što je jedinstven slučaj u nekom zatvoru.

Svaki od policajaca smješten je s osobom koja nema razloga nauditi policajcu, kako se ne bi ugrozila njihova sigurnost. Njihovim pritvaranjem KPZ Sarajevo je praktično blokiran za nove pritvorenike te se očekuje da oni biti raspoređivani u Zenicu ili druge zatvore.

Uprava KPZ-a Sarajevo i Ministarstvo pravde FBiH i ranije je ukazivalo da neće dozvoliti prebukiranost u zatvoru niti bilo koju negativnu situaciju koja će dijelom ili u cijelosti negativno utjecati na uspostavljeni sustav sigurnosti koji je na visokoj razini ili na sustav aktivnosti koje su povezane naredbama Kriznog stožera povodom koronavirusa. U zatvoru su maksimalno pooštrene mjere sigurnost i mjere zaštite od koronavirusa.

Direktor KZP-a Sarajevo Faruk Zubčević nije želio komentirati novonastalu situaciju.

– Mi ćemo poštivati sve mjere sigurnosti i mjere koje odredio Krizni stožer – kratko  je za Avaz rekao Zubčević.

Sarajevski zatvor do sada nije imao nijedan slučaj zaraze koronavirusa./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>