Published On: Ned, pro 1st, 2019

Sarajevo uvodi sustav u kojem srednjoškolci mogu biti veleposlanici i direktori državnih agencija

Direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, njegovom zamjeniku Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi istekao je četverogodišnji mandat.

Mehmedagiću je nedavno poništena fakultetska diploma koju je stekao u Banja Luci. U Ministarstvu pravde BiH nisu odgovorili na pitanje mijenja li ta činjenica njegov radno-pravni status.

Izvjesno je da će imenovanje novog direktora OSA-e sačekati dok ne bude kompletirano novo Vijeće ministara. Praktično kompletan sigurnosni sustav na razini BiH je u tzv. tehničkom mandatu.

-Do izbora novog direktora, ostajem na čelu Agencije. Sve je po zakonu i propisima. U ovakvim slučajevima nema tehničkog mandata, nema situacija u kojima je prvi čovjek OSA-e na dužnosti v.d. ili neke slične gluposti – rekao je Mehmedagić

Odavno se spekulira da će ga SDA ponovo kandidirati, uglavnom zbog bliskosti s obitelji Izetbegović još od predratnog vremena.

“Tu ja ne očekujem iznenađanje. Izetbegoviću je jako stalo do toga”, ističe Predrag Ćeranić, bivši obavještajac i stručnjak za sigurnosti.

Ćeranić otkriva kako su Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović uspjeli uvjeriti američkog i britanskog veleposlanika da Mehmedagić treba dobiti još jedan mandat, jer se između ostalog pokazao kao dobar u promatranju Rusa.

-Da je Osmica rješenje, da je borac protiv terorizma, da odlično surađuje sa zapadnim obavještajnim službama, da je sve ovo što se događa oko diplome napakirano i da je to na neki način preporuka za drugi mandat. Sve je to navedeno kako bi on ostao – rekao je Ćeranć.

Članak 36. Zakona o OSA BiH propisuje da direktor, njegov zamjenik i glavni inspektor moraju imati visoku stručnu spremu, te je nejasno kako je “srednjoškolac” Mehmedagić i dalje na dužnosti.

Sarajevo je uvelo neke nove standarde. Veleposlanici mogu biti srednjoškolci, kao i direktori obavještajnih agencija. Izgleda da u BiH bolje prolaze one koji imaju srednju školu od onih koji su visokoobrazovani.

Denis Zvizdić se ne oglašava. Po svemu sudeći novoimenovani predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija, koji u srijedu očekuje potvrdu i u PS BiH, prioritetno će se pozabaviti izborom novog rukovodstva OSA-e, piše RTRS./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare