Published On: Pet, svi 5th, 2017

Sarajevo spremno na izgradnju novog stadiona kapaciteta 16.000 mjesta

FK Sarajevo u proteklom razdoblju sudjelovao je na nekoliko sastanaka, gdje su pored predstavnika kluba nazočili i načelnik Općine Centar, predstavnici JU Centar za sport i rekreaciju, te osoblje iz Općine Centar. Tematika sastanaka bila je trenutno stanje i daljnji projekti vezani za Olimpijski stadion ”Asim Ferhatović-Hase” (Koševo), na kojem Sarajevo igra svoje domaće utakmice.

Na posljednjem sastanku, koji je održan u prostorijama Općine Centar, 10. travnja 2017. godine, pored predstavnika FK Sarajevo, Općine Centar, JU Centar za sport i rekreaciju, nazočili su i savjetnici općinskog načelnika za urbanizam i prostorno planiranje, a na istom raspravljalo se na temu ”stvaranja planskih preduvjeta za rekonstrukciju Olimpijskog stadiona ‘Asim Ferhatović-Hase’.

”Na sastancima predstavnici našeg kluba istaknuli su svoju spremnost sudjelovanja u svim aktivnostima vezane za rekonstrukciju Olimpijskog stadiona ‘Asim Ferahtović-Hase’, koje trebaju biti zasnovane na realnim osnovama i u skladu s UEFA i FIFA standardima”, priopćeno je iz FK Sarajevo.

S obzirom da je Sarajevo kroz svoju povijest snažno vezan za stadion Koševo, na kojem je klub ostvario svoje najveće uspjehe, rekonstrukcija Olimpijskog stadiona ‘Asim Ferhatović-Hase’ je od apsolutnog i primarnog interesa za Sarajevo i klub je spreman sa svim svojim raspoloživim kapacitetima podržati sve projekte vezane za rekonstrukciju stadiona, koncesiju ili izgradnju novog stadiona.

FK Sarajevo spreman je poduzeti i aktivnosti u vezi izgradnje novog stadiona, potpuno natkrivenog, bez tartan staze, kapaciteta približno 16.000 mjesta uz prateće sadržaje.

Navedeni koncept je baziran na detaljnoj analizi i praćenju parametara u radu kluba u posljednjih sedam godina, koji nedvosmisleno pokazuju da je za značajniji iskorak kluba, kako na sportskom tako i na organizacijskom planu potreban novi stadion.

”Svjesni pozitivnih trendova na području unaprijeđenja sportske infrastrukture u Bosni i Hercegovini želja našeg kluba, koji je istinski brend grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine je da konačno riješi pitanje vlastitog stadiona, te u skladu s tim klub je započeo potrebne procedure i procese. FK Sarajevo vjeruje da će na putu rješavanja pitanja stadiona imati podršku lokalne vlasti, naročito Općine Centar, kao Općine, na kojoj je nastanjen naš klub, te vlade Županije Sarajevo, a u sljedećem razdbolju klub će pravovremeno informirati svoje navijače i javnost o daljnjim aktivnostima kluba po ovom pitanju”, priopćeno je iz FK Sarajevo. /bljesak.info