SARAJEVO: Predstavljena 'Bosanska knjiga mrtvih' s imenima 95.940 imena žrtava rata u BiH

“Bosanska knjiga mrtvih”, koja sadrži popis imena žrtava ubijenih u ratu u BiH 1992-1995., a koju ja sačinio Istraživačko dokumentacioni centar (IDC) s Mirsadom Tokačom na čelu, predstavljena je danas u Sarajevu

O svojevrsnom dokumentiranom spomeniku svim žrtvama u BiH – popisu koji sadrži 95.940 imena identificiranih žrtava govorili su prof. dr. Omer Ibrahimagić, prof dr. Zdravko Grebo,penzionirani general Armije RBiH Jovan Divjak, prof. dr. Ivan Šarčević, osnivač Fonda za humanitarno pravo iz BeogradaNataša Kandić i sam autor, direktor IDC-aMirsad Tokača.
Istaknuli su da se radi o značajnom projektu kojim se vraća dostojanstvo i identitet žrtvama, te osujećuju pokušaji različitih vrsta manipuliranja u kojem su žrtve tretirane kao puke brojke ili statistički podaci, te nerijetko bivale zloupotrebljene u političke svrhe.
Stoga je, prema ocjeni promotora, neophodno istrajavati na putu koji je temeljen na dokumentima i činjenicama o ratnim zločinima počinjenim u BiH, te stvaranju pretpostavki za prihvatanje istine, razumijevanje i njegovanje nove kulture sjećanja, pledirajući za transetničko i transreligijsko sjećanje, a što je preduvjet za izgradnju višenacionalne države BiH.
Ocijenjeno je, istovremeno, da Bosanska knjiga mrtvih sadrži svojevrsnu antiratnu poruku, te poziv na jačanje procesa povjerenja i pomirenja u BiH i regionu, temeljen na istini i pravdi, a u širem kontekstu i apel za humanizaciju čovječanstva u cjelini.
Knjiga koja, kako je rečeno, sadrži temeljne podatke o žrtvama, a čiji je zajednički imenitelj smrt, bazirana je na  različitim izvorima, uključujući 7.725  izjava svjedoka, pregled 5.500 primjeraka dnevnih i periodičnih novina, 750 video i tonskih zapisa, te 1.500 stranica različitih dokumenata i plod je višegodiđnjeg rada na prikupljanju činjenica o ratnim zločinima, uključujući podatke Državne komisije za nestale i arhive 725 organizacija, odnosno različitih pravosudnih institucija.
Jedan do zaključaka promotora je i da Bosanska knjiga mrtvih – štampana u četri toma u izdanju  IDC-a i uz suizdavaštvo Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, treba da ostane otvorena ne samo za unos novih, u međuvremenu identificiranih žrtava, nego i za daljnja istraživanja radi humanizacije ljudi i jačanja etike odgovornosti.
Predstavljanju knjige prisustvovale su brojne istaknute ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH, a njeni sudionici su bili u prilici pogledati i izložbu radova akademskih slikara iz zemlje i regiona koji su korišteni u za likovno-grafičku ilustraciju knjige o ljudskim gubicima tokom rata u  BiH.